Het effect van kleur in de tuin

Kleur geeft de tuin een speelse en vrolijke opkikker, laat de tuin leven, maar is ook erg smaakbepalend. Met vaste planten kun je de tuin sfeervol ‘inkleuren’. Ga je voor zonnig geel, neutraal wit of toch voor een frisse blauwe kleur in de tuin?

kleur in de tuin

Kleuren met planten

Kleurrijke planten en bloemen zijn echte verleiders. Elke kleur heeft een eigen tactiek: geel, oranje en rood zijn warm, expressief en echte aandachtstrekkers. Ze maken je vrolijk. Paars, violet en blauw zijn bescheiden, subtiel en suggereren diepte. Deze koele kleuren brengen rust.

kleur in de tuin

Vrij spel

Mag je dan geen koude kleuren combineren met warme kleuren? Natuurlijk wel! Jij hebt de ‘kleurpotlood’ in handen en bepaalt zelf of je een harmonieus of contrasterend kleurenschema kiest. Harmonieuze combinaties geven een gevoel van rust. Gebruik hiervoor kleuren uit dezelfde kleurfamilie: bijvoorbeeld paars naast roze en geel naast oranje. Wil je juist wat meer accenten aanbrengen? Trek dan de stoute schoenen aan en ga voor kleurcontrasten. Denk hierbij aan de combinatie rood en violet of geel en violet.

Kleurrijke plannen maken

De zomer is dé periode om te genieten van een kleurenexplosie in de tuin. Maar wist je dat de winterperiode juist een uitstekende tijd is om kleurrijke plannen te maken voor de tuin? Ontdek welke kleurencombinaties jouw favoriet zijn en zoek daar geschikte vaste planten bij. In het voorjaar kun je deze soorten planten, zodat je tuin in de zomer vol kleurenpracht is.

Bron: iVerde

nog meer: tuinieren