Groen winterterras

Coniferen zijn bekende groenblijvende heesters en ze zijn best bijzonder. Ze zijn natuurlijk ideaal om in de winter toch nog wat groen in je tuin te hebben. Ook op het terras!

Best bijzonder

Coniferen zijn veelgebruikte tuinplanten en daardoor zou je zomaar kunnen vergeten hoe bijzonder ze eigenlijk zijn. Zo heeft de conifeer een goede invloed op de kwaliteit van de lucht. Daarnaast zorgt hij vier seizoenen lang voor structuur en kleurcontrast in de tuin. Daar komt bij dat ze geweldig sterk zijn. Ze hebben vrijwel geen last van insecten en schimmels, snoeiwonden hoeven niet te worden afgedekt. Ideaal!

Jeneverbes

In de winter kunnen dwergconiferen zorgen voor kleur op je terras. Sommige soorten jeneverbes zijn bijvoorbeeld schitterend in een pot, zoals de Juniperus squamata ‘Holger’. Een jeneverbes kan solitair worden geplant of in groepen met ruime afstand van elkaar. Als ze tegen elkaar aan staan, worden de raakvlakken op den duur namelijk kaal en dat is geen fraai gezicht. Snoei ze daarom nooit, de lange takken groeien langs de stam waarop weer zijtakken staan. Het verwijderen van zo’n zijtak zorgt onmiddellijk voor een kaal gedeelte en dat komt nooit meer goed. Gebruik vorstbestendige potten als je deze conifeer in een pot wil zetten.

Andere mooie wintergroene planten voor in potten en bakken zijn: struikklimop, bergthee (Gaultheria), Skimmia, Leucothoe, dwergrododendron, dennen (Pinus strobus ‘Blue Shag’), kerstrozen (Helleborus) en winterhei. Lees meer bij winterplanten.

Bron: Fotografie Colour your Life

nog meer: tuinieren