Egels voeren

Heb jij de egel ook al gespot in de tuin? Dat is niet zo gek, want in de herfst eten egels zich rond en dik zodat ze een flinke reserve in hun lichaam opslaan voor de winterslaap. Om deze stekelige diertjes een handje te helpen, kun je ze een beetje (bij) voeren. Maar hoe kun je dit het beste doen?

drinkende egel - egels voeren

Alleseter

Wetenschappelijk gezien behoort de egel tot de insecteneters. Dat is raar, want eigenlijk is de egel een echte alleseter (omnivoor). Af en toe eet de egel plantaardig voedsel zoals bessen en vruchten. Een enkele keer gaan ze voor een eitje of een kikker. Maar grotendeels bestaat het voedsel van de egel uit slakken, wormen, rupsen, pissebedden en insecten. Wel hebben ze een voorkeur voor zachte ongewervelde prooien.

Egelvriendelijke tuin

Egels houden een winterslaap. Ze kruipen dan weg in een warm holletje om de winter door te komen. Je kunt de egel hierbij een handje helpen. Maak bijvoorbeeld een composthoop of laat voor een deel dorre bladeren in je tuin liggen.

Egels voeren

Heb jij een egel in de tuin en wil je het diertje graag helpen met zijn voedselvoorraad? Zet dan elke avond een schaaltje water en wat voer neer. Kattenvoer, enkele rozijntjes en meelwormen kun je de egel met een gerust hart geven. Geef ze nooit melk, andere zuivelproducten, brood, gezouten voedingsmiddelen en kliekjes uit de keuken! Daar kunnen egels namelijk ziek van worden en uiteindelijk zelfs sterven.

Bron: Fotografie Jan Dolfing

nog meer: tuinieren