De tuinroman

Er zijn stapels ‘leerboeken’ over hoe je moet tuinieren. Maar er zijn ook romans en dagboeken over en van tuiniers. Straks op vakantie languit lezen over het wel en wee van een tuinier is mijn idee van lui genieten. Geen gortdroge verslagen, maar verhalen vol humor, schoonheid en kennis…

Tuinromans

  1. Vita Sackville-West, In de tuin: Zij woonde op Sissinghurst Castle en legde daar de tuinen aan die nu nog steeds de best bezochte tuinen van Engeland zijn. Geen doorsnee mevrouw: eigenzinnig, slim, met een stoer gevoel voor humor. Ze was schrijfster, had relaties met vrouwen als Virginia Woolf en mijmerde hardop over ideale plantcombinaties en meer.
  2. Pieter Verhagen, Het geluk van de tuin: Hij vertelt tijdens de hongerwinter over zijn tuin die door het bombardement op Rotterdam verwoest werd. Klinkt zwaar, maar de liefde waarmee hij terugdenkt aan zijn tuin is indrukwekkend. Wat betekent een tuin eigenlijk voor een mens?!
  3. Tara Heavey, De Ierse Tuin: Over een verwaarloosde tuin die door een groep mensen onderhanden wordt genomen. Heerlijk weg te lezen, helemaal feel-good.
  4. Amanda Hesser, De kok en de tuinman: Hesser deelt wat ze als kok én als moestuinier leerde van de beheerder van de moestuin tijdens een verblijf op een kasteel in Frankrijk. Extra leuk naast aloude trucs, tips en methodes voor de moestuin – met recepten.

Er zijn veel meer boeken over de tuin, o.a. van Christopher Lloyd, Romke van de Kaa en Sarah Hart, die vrágen om gelezen te worden. Kijk ook even op de site van Uitgeverij Gianotten. Soms moet je even zoeken, maar bij Bol.com zijn heel veel mooie boeken te vinden, tweedehands kan ook.

Bron: Bol.com

nog meer: tuinieren