De kunst van het loslaten

Een strook XL-tegels hier, een diagonale lijn daar en minstens de helft van de tuin beplanten. Dat is het verhaal dat ik bij Tuin&Co van ruim 90% van de tuinarchitecten hoor. Nu is er niets mis met deze invalshoek (geloof me, er zitten echt prachttuinen bij!), maar het kan heel verfrissend zijn om een verhaal uit de andere hoek te horen.

Natascha Boudewijn

Lentetuin van Natascha Boudewijn

Ecologisch tuinieren

Een voorbeeld uit die andere hoek is Natascha Boudewijn. Geen tuinarchitect maar een jonge vrouw met een eigen communicatiebureau en een passie voor vegetarisch eten. In haar achtertuin kweekt ze eetbare bloemen, kruiden en bijzondere groentes die ze tot zelfbedachte, unieke gerechten verwerkt. Natascha kweekt het hele jaar door en plukt dus ook met de kerst verse sla uit de tuin. En dat zonder kweekkas! En o ja, Natascha tuiniert ook nog volledig ecologisch.

Buiten het feit dat ze dat allemaal knap doet, vind ik haar tuiniersmotto een eyeopener. Ik vroeg me namelijk af wat ze deed als de oogst wordt weggevreten door de luizen? Gooit ze dan alsnog chemische middelen in de strijd?  “Als een tuin en bijkomend dierenleven door het ecologisch tuinieren in balans is, wordt de oogst nooit volledig weggevreten”, was Natascha’s antwoord. “Hooguit twintig procent misschien, maar je deelt de tuin toch ook met die andere tuinbezoekers? Dan is 80% nog een behoorlijke opbrengst!”

Op de website greendelicious.nl vind je meer tips van Natascha Boudewijn. En houd onze website begin november in de gaten voor informatie over haar boek Green Delicious.

Fotografie Natascha Boudewijn

nog meer: tuinieren