De bordermix is terug

Op de Floriade werd het overduidelijk: de komende jaren komt de gemengde border weer helemaal terug. Dus weg met de troosteloze tegeltuinen en homogeen beplante vakken. En welkom bloemetjes en bijtjes!

m1nyjaaqt1qb

Terug of nooit weg geweest?

Je zou je af kunnen vragen of de gemengde border eigenlijk ooit is weggeweest. Volgens mij niet, liefhebbers van de Engelse bloementuin zijn er overal. Wel zijn het de minimalistische, sobere tuinen die de portfolio’s van menig tuinarchitect de afgelopen tien jaar domineerde. Volgens Wim van Dijk van Van Dijk Tuinen is dat binnenkort voorbij: “Professionals in de tuinbrache zoals Ben van Ooijen en Jacqueline van der Kloet legden zich op de Floriade toe aan de gemixte border. Een kwestie van een paar jaar voordat het grote publiek dit oppikt.”

Mixen maar

Een gemengde border is een mix van verschillende bloeiende vaste planten, afgewisseld met siergrassen voor een natuurlijk effect. Zomaar lukraak mixen is het natuurlijk niet want dan wordt het een zooitje. Daarom een paar tips:

  1. Werk in het midden met hoge planten en aan de randen met lagere soorten
  2. Groepeer kleine planten met drieën bij elkaar, bij grote planten volstaat één soort.
  3. Kies lange bloeiers en durf bonte kleuren te mixen, als je de rest van de tuin maar rustig houdt.
  4. Gebruik in een kleine border niet meer dan drie grassoorten.

Op de foto:

Rode zonnehoed Echinacea purpurea ‘Hot Summer’, dropplant Agastache ‘Blue Fortune’salie Salvia nemorosa ‘Mainacht’, ooievaarsbek Geranium ‘Rozanne’ en lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides).

nog meer: tuinieren