Catalpa-tips

Catalpa zie je in veel tuinen terug. En dat is niet voor niets. De bolcatalpa groeit gelijkmatig uit en zet je er een links en rechts naast de voordeur, dan kom je meteen lekker thuis.

catalpa tips
Zet  je meer Catalpa’s (boltrompetbomen) op een rij en snoei je ze op dezelfde manier en tijdstip, dan groeien ze uit tot identieke bomen. Tenminste, zo zou het moeten gaan. We krijgen veel vragen over Catalpa’s, het blijkt toch niet zo’n makkelijke boom te zijn. Daarom vijf tips:

  1. Begin met bomen met een gelijke stamhoogte. De dikte en kroongrootte groeit wel naar elkaar toe. De stamhoogte verandert niet.
  2. Kies bomen uit waarbij de takken goed rondom een kroon vormen. Snoei jonge bomen meteen terug als je ze plant. Hij vertakt hierna en maakt een mooie volle kroon.
  3. Catalpa’s lopen laat uit, het kan wel tot eind mei duren voor de boom begint uit te lopen. En dan gaat het snel!
  4. Op hele hete zomerdagen kan de Catalpa zomaar verleppen. Knip deze takken weg. De boom verdampt op deze dagen meer water dan wat hij opneemt. Er komen luchtbellen in de vaten en net als bij een rietje met luchtbellen ertussen, kun je niks meer drinken.
  5. Ineens hebben Catalpa’s geen groen blad, maar ligt er een wit waas overheen. Dit is een zomerse kwaal, meeldauw. Het staat niet mooi, maar de boom gaat er niet aan kapot.

Lees meer bij Catalpa snoeien.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Kijk op onze website voor een groot assortiment artikelen.

Bron: Tekst Marie Tromp

nog meer: tuinieren