Buitenbank met opbergbak

Zelf een tuinbank maken? Tuinkussens, plantenpotten… In een kleine tuin kun je best extra bergplek gebruiken. Alle loze ruimtes zijn dan waardevol, óók die onder je buitenbank: ideaal voor de montage van een handige opbergbak. Ga aan de slag met dit zelfmaakidee!
6r5yi9qqa0mz

Nodig

 • houten kaasplanken 240×30 cm in verschillende diktes € 25/st. (Jan van IJken)
 • houtzaag €18,45 (Nijhof)
 • accu schroefboormachine € 389 (Hornbach)
 • gele buitenbeits Premium beits alkyd kleur F8.50.80 € 16,95/750 ml (Hornbach)
 • kwast € 8,95 (Hornbach),
 • rolmaat met rem, 3 meter € 6,95 (Hornbach)
 • speedboor 25 mm € 7,35 (Hornbach)
 • schroevendraaier € 6,25 (Hornbach)
 • pianoscharnier vernikkeld, 32×1200 mm € 4,50 (Hornbach)
 • klikslot magneet € 2,60/ 6 kg (Hornbach)
 • RVS kruiskop plaatschroeven 4×40 mm € 28,80/100 st. (Hornbach)
 • kleine kruiskopschroeven

Werkwijze

 1. Maak een schets van het plan: je schroeft rondom panelen op de bank, monteert er een bodem onder en een klep vóór en klaar is je opbergbank. Om het geheel niet te massief te laten ogen, komt onze bak niet helemaal tot op de grond. Dit kan natuurlijk wel, je krijgt er dan al snel zo’n 15 cm hoogte en dus extra bergruimte bij.
 2. Meet alle zijdes op van je bankje – onder-, voor-, achter-, linker- en rechterkant – en teken deze af op het hout. Maak de plank waarvan de klep wordt gemaakt 4 mm kleiner; hij heeft speling nodig om te kunnen scharnieren. Kijk alvast waarop je de panelen straks kunt vastschroeven: onze bank heeft dwarslatten onder de zitting en tussen de poten. Maak die eventueel zelf van balkjes van 4×4 cm en bevestig ze met metalen hoekprofielen.
 3. Zaag alle afgetekende planken op maat.
 4. Leg alle panelen op de plek waar ze moeten worden gemonteerd.
 5. Schroef de zijpanelen en het achterpaneel op de dwarslatten van de bank. Draai daarna de bank op zijn kop en schroef de bodem tegen de bank.Nu de klep. Meet het midden van de plank op en teken van hieruit de plek van het scharnier af. Schroef het scharnier vast en schroef dan de klep aan de bank. Tip: plaats potten of blokken onder de plank om hem stabiel op zijn plek te houden, dat schroeft een stuk makkelijker. Tip: wij gebruikten een makkelijk te monteren pianoscharnier; deze hoeft niet in het hout verzonken te worden. Zware klep? Kies dan een rvs scharnier dat wel verzinkt.
 6. Meet het midden van de bank op voor het bevestigen van het klikslot. Plaats de magneet aan de onderrand van de zitting en het bijbehorende ijzertje aan de klep; doe dit op exact dezelfde hoogte. Schroef vast met kruiskopschroefjes. Tip: is de bank langer dan 180 cm? Monteer dan twee klikslotjes.
 7. Met een gat als greep haal je nooit je been open als je op de bank zit. Meet het midden van de klep op. Kijk waar de balk achter de klep zit en boor ruim hieronder het gat.
 8. Verf de bank aan de binnen- en buitenkant met buitenbeits, doe dit twee keer. Voor een strakker en netter resultaat plamuur je eerst de schroefjes dicht. Zet scharnieren in het vet (kogellagervet), zo gaan ze langer mee.

En klaar is je opbergbank!

2e8y858qn1x9

Bron: Fotografie en tekst 101woonideeën

nog meer: tuinieren