Buiten spelen tot 12 jaar

Ik lees het net in de krant: wat kinderen gedaan zouden moeten hebben voor hun 12de. Heel gewone dingen staan er op de lijst (zie onderaan voor de hele lijst): een hut bouwen, bramen plukken, een slakkenrace houden, schatgraven op het strand. Maker van het lijstje is The National Trust, de Engelse zus van ‘onze’ Natuurmonumenten. De reden voor de lijst: buiten spelen doen kinderen steeds minder. Ze zitten eindeloos voor het beeldscherm.

tuinieren met kinderen eige

Laat buiten spelen

En áls kinderen buiten willen spelen, worden ze aan alle kanten tegengehouden door regels; niet op het gras lopen, niet zus en niet zo. Door ouders, door school of door de regels van de gemeente. Voor de veiligheid veelal. Dus als je mij vraagt hoe kun je leuk tuinieren met je kinderen, dan denk ik vooral aan: laat ze buiten spélen. Dus probeer ik niet te tuttig te reageren als er een voet of een voetbal op een plant landt of bij een knuistje vol met bloemen uit de border.

Grenzen bepalen

Kinderen willen buiten spelen: kliederen met zand, water, modder, willen zwiepen en zwaaien met takken, klimmen, rennen en rotzooien. Niet altijd waar ik zin in heb, dus de grootste opgave is mijn geduld bewaken. Wat helpt is vooraf mijn en hun grenzen bepalen. Maar dan weer niet te streng. Want dan is de lol er natuurlijk gauw vanaf. Kleintjes zijn gemakkelijk; ik leg me vooraf al neer bij een stel schone kleren. En zó snel worden ze niet verkouden, dus geef ik een bak water en mogen ze ook zand buiten de zandbak scheppen. Grotere kinderen probeer ik niet klein te houden, die kunnen vaak meer dan ik denk. Dus laat ik ze het gat graven voor een struik, bramen plukken (rode vegen rond hun mond!), zonnebloemen zaaien of zelfs snoeien. Zonder ál te veel aanwijzingen. Wat soms best lastig is, hoor… Maar als je ziet hoe blij en gróót ze daarvan worden!

En soms is het niet de dag voor al te veel geduld en dan wordt er maar even niet getuinierd met mij. Dat moet ook kunnen. En dan kijk ik maar even niet naar de schade. (Moeilijk, maar het went!)

Top 30 buiten spelen

Ter inspiratie die lijst waar ik het over had:

 1. In een boom klimmen
 2. Van een heuvel rollen
 3. Wildkamperen
 4. Een hutje bouwen in het bos
 5. Een steen over het water ketsen
 6. Rennen in de regen
 7. Vliegeren
 8. Vissen met een net
 9. Een appel van de boom eten
 10. Spelen met kastanjes
 11. Sneeuwballen gooien
 12. Schatgraven op het strand
 13. Moddertaartjes bakken
 14. Een dammetje aanleggen
 15. Sleeën
 16. Iemand ingraven in het zand
 17. Een slakkenrace houden
 18. Over een omgevallen boom lopen
 19. Touwslingeren
 20. In de modder rollen
 21. Bramen plukken
 22. In een boom klimmen
 23. Naar een eiland gaan
 24. ‘Vliegen’ in de wind
 25. Een grasfluitje maken
 26. Fossielen en botten zoeken
 27. De zon zien opgaan
 28. Een flinke heuvel beklimmen
 29. Achter een waterval kruipen
 30. Een vogel uit je hand voeren
nog meer: tuinieren