Buiten spelen in stijl

Geen fan van plastic glijbanen en hysterische kleuren? Ik ook niet, daarom ging ik voor mijn nieuwe tuin op zoek naar minder opvallend speelplezier voor mijn kindjes (van 1 en 2 jaar).

Denk na over later

Blije kinderen, blije ouders. Zomaar de speeltoestellen schrappen is dan ook niet bevorderlijk voor je eigen rust. Wil je nog ooit languit op je ligbedje kunnen liggen, dan kun je maar beter rekening houden met het entertainment van je kind. Dat wil zeggen dat je nadenkt over de korte en lange termijn. Mijn kindjes zijn nog jong en vermaken zich nu nog met een handje kiezels, maar daar gaat de komende jaren wellicht verandering in komen. Daarbij moet de tuin met ons mee kunnen groeien; over 15 jaar gaan de speeltoestellen eruit. Wat eronder ligt moet dan ook een rotsvaste basis zijn.

Dynamisch effect

Op een goede manier geïntegreerd hebben speeltoestellen een dynamisch effect in je tuin. Een trampoline die schuilgaat achter de beplanting zorgt voor springende blije hoofdjes boven je beplanting uit. Klimmende, zwaaiende, zwierende en schommelende kinderen brengen leven in de brouwerij (en rust in de nacht). De truc is alleen om de speeltoestellen zo te verstoppen dat ze niet direct in het oog springen. Voor kleine ruimtes kun je ze het beste integreren. En gebruik natuurlijke materialen zoals hout. Steigerhout bijvoorbeeld, of oud hout dat je opknapt met een beits.

Tips van de ontwerper

Met de naam Stijltuinen voor zijn ontwerpbureau, weet Erik van Gelder als geen ander hoe je speelelementen op een stijlvolle manier in je tuin integreert:

  • Integreer een speelhuis met de schutting zodat hij nauwelijks de aandacht op zich vestigt.
  • Verstop de zandbak onder je vlonderterras. Ideaal voor kleine tuintjes!
  • Graaf de trampoline in zodat hij niet opvalt en laat hem schuilgaan achter een haagje of ander soort (hoge) beplanting.
  • Combineer een schommel met een moderne pergola zodat hij opgaat in het ontwerp.
  • Schilder een houten speelhuisje in een antraciettint voor een moderne uitstraling.
  • Heb je geluk met een oude grote boom in je tuin? Maak er een prachtige boomhut in!

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.be/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto: Erik van Gelder

nog meer: tuinieren