Breng kleur in je gazon, verwelkom paddenstoelen

Verwilderde hoekjes vol bloemen zijn in, maar een gazon moet er toch netjes bij liggen… Wat als we dit modebeeld een beetje bijsturen? Dan helpen we de natuur een handje. Een bloemrijk gazon is niet alleen beter voor vlinders en bijen, ook fraaie paddenstoelen duiken op.

gazon met paddenstoelengazon met paddenstoelen

Graslandpaddenstoelen

Veel paddenstoelen zijn gebonden aan bossen. In graslanden kun je ongeveer 150 soorten vinden. De meeste graslandpaddenstoelen zijn helaas zeldzaam geworden. Zeker in Vlaanderen. Door intensieve landbouw is de oppervlakte aan voedselarme graslanden zo sterk afgenomen dat bermen en tuinen een belangrijke rol vervullen om planten en paddenstoelen, die enkel overleven zonder bemesting, nog een kans te geven.

Het Papegaaizwammetje is ongetwijfeld één van de mooiste graszwammetjes. In zijn jonge jaren is de hoed mooi groen (foto boven), maar bij het ouder worden verandert de kleur naar okergeel.

Graslandpaddenstoelen herkennen

Er zijn vier groepen graslandpaddenstoelen die aangeven dat je gazon bij ‘de betere’ behoort.

  1. De kleurrijkste groep is de wasplaten. Zij danken hun naam aan de vettig aanvoelende plaatjes. Wasplaten zijn stevige paddenstoelen. Ze kunnen goed tegen kou en durven zelfs bij vriesweer te verschijnen.
  2. Satijnzwammen zijn ook plaatjeszwammen. Je kunt ze herkennen aan hun roze sporen en vaak glimmende steel. Het op naam brengen van soorten uit deze groep is niet altijd eenvoudig.
  3. Bij Knotszwammen zie je nauwelijks de steeltjes boven het gras uitsteken. Ze hebben vaak opvallende kleuren zoals geel en oranje.
  4. Ook Aardtongen hebben, net als de Knotszwammen, ‘moeite’ om met hun steeltjes boven het gras uit te steken. Deze groep houdt minder van opvallen en herken je aan hun zwarte kleur.

Er zijn nog heel wat meer algemene verschijningen, zoals de Grote parasolzwam, die aangeven dat je op goede weg bent met je gazon. De boodschap die zij meebrengen, is wel dat je nog even geduld moet hebben om de betere groepen te zien verschijnen. De ‘betere’ groepen hierboven beschreven.

Nieuwsgierig naar meer weetjes over het herkennen van deze paddenstoelgroepen? Je vindt ze hier.

Met dank aan: natuurpunt.be

nog meer: tuinieren