Tuinblog: spinrag-zem

Er zijn heel veel blogs over tuinen, planten en dieren. We zetten de leukste voor je op een rij, zoals: spinrag-zem.blogspot.nl

spinrag-zem

Verbonden met de natuur

Els Eckhardt blogt onder de naam Zem – afgeleid van Zemljak, wat in het Russisch betekent: mens van de aarde. Zem vertelt ons: “Ik voel me zeer gebonden aan aarde en natuur. Ik ben een groot plantenliefhebber en was dan ook heel blij dat wij, op het moment dat mijn man en ik geen arbeidsverplichtingen meer hadden, in staat waren een vrijstaand huis met tuin te kopen in een dorp in Zuidoost Friesland.” Dat is inmiddels alweer twintig jaar geleden. De tuin van zo’n 600 m² is een van Zems grootste vreugden: “Ik tuinier al zo’n veertig jaar en dit is mijn derde tuin. Mijn belangstelling voor wilde tuinen ontstond toen ik – pasgetrouwd en wonend op een flat in Leeuwarden – als vrijwilliger kon meehelpen bij het aanleggen van een tuin rond een kerk onder leiding van de ‘wilde tuinman’ Louis le Roy.”

Regie in eigen handen

Zems tuin ligt op veengrond en het huis staat op palen op een zandlichaam. Door het jarenlange verzakken van de veengrond rond het huis zijn er flinke hoogteverschillen. Om de tuin heen staan hoge bomen, waardoor de tuin wat weg heeft van een open plek in een bos. Zem: “Ik probeer zó te tuinieren, dat de tuin op een stukje natuur lijkt. Er mag veel spontaan opkomen, planten mogen hun eigen plek kiezen, maar ik laat de tuin niet verwilderen op een ongecontroleerde manier. Ik blijf de baas en heb uiteindelijk de regie. Het op een natuurlijke manier tuinieren heeft de laatste decennia veel meer mensen geïnspireerd. Henk Gerritsen, Ton ter Linden en Piet Oudolf zijn grote voorbeelden. Kwekers met een band met voornoemde tuinvirtuozen hebben meer sterke, natuurlijk ogende plantensoorten en variëteiten op de markt gebracht. Heerlijk om uit dat assortiment te mogen kiezen.”

spinrag-zem

Genieten en observeren

Om haarzelf te dwingen nog intensiever naar het tuingebeuren te kijken, begon Zem vier jaar geleden met bloggen: “Toen nog niet beseffend hoe leuk het ging worden om ook andere (tuin)bloggers te volgen en daarvan te leren. Wat ik belangrijk vind is dat het bloggen geen plicht wordt. Je moet er plezier in hebben en dat kan alleen als je blogt op een manier die bij je past. Dat geldt ook voor de tuin. De tuin is voor mij geen plek om te werken en te zwoegen. Ik wil in de eerste plaats genieten, kijken en observeren wat er allemaal gebeurt.”

Tip van Zem

Als je “met de natuur ‘mee’ tuiniert, doe je jezelf en de planten en dierenwereld een groot plezier. Een tuin is geen akker die je steeds moet bewerken, probeer zo milieuvriendelijk te werk te gaan. Wees een beetje lui, hou je grond zoveel mogelijk bedekt met planten die bij je grond horen. Hoe meer je in je grond rommelt, hoe meer pioniersplanten hoera gaan roepen, en die planten noemen we onkruid. En dan moet jij nog meer aan het werk.

spinrag-zem.blogspot.nl

nog meer: tuinieren