U-elementen
U-elementen zijn verkrijgbaar in gewoon grijs beton en in zwart – dat is dan meer antracietgrijs. Zet er twee of drie naast elkaar en je hebt een bank(je). Als omgekeerde U of op z'n kant. Mooi, gewoon in het gras of verstopt in een hoek.
Net als Mien
Ik heb er iets mee, met dat U-element. Ik moet meteen aan Mien Ruys denken (1904-1999, een van onze meest baanbrekende tuinontwerpers ooit). Ik weet niet precies waarom, ik vermoed dat zij er ook iets mee had of gehad zou hebben. Zij bedacht dat spoorbielzen prima in een tuin zouden passen en is ook 'schuldig' aan de grindtegel. In de jaren zeventig ging heel Nederland massaal aan de bielzen-met-grindtegeltuin. Nu gruwel ik ervan, maar die U-elementen blijven overeind. Die zijn handig en mooi.
Less is more
Mien was van de eenvoud en van de natuurlijke beplanting, maar dan wel doordacht en functioneel. Ik ben niet zo van de minimalistische tuinen. Ik houd van rozenbogen, cottagetuinen en romantische bloeiers, maar toch heeft ze gelijk. Eenvoud wil niet zeggen dat je je beperkt, wel dat je nadenkt over "waar, waarom en hoeveel". Overdaad schaadt, less is more: inderdaad. Voor mij betekent het: hier een gietijzeren krullenbank en daar die U-elementen. Juist mooi, die verschillende stijlen. Bij de rozen de krullen, tussen het wilde gras de eenvoud.
De tuinen van Mien Ruys (mooi!) in Dedemsvaart zijn te bezoeken!
Bron: Tekst Manon Wigny