Antieke narcissen

Historische narcisrassen zijn verfijnder en geuriger dan ‘gewone’. Gelukkig is er een kweker die ze in stand houdt. Bij Jospehine Dekker kun je terecht voor ‘antieke’ bollen.

Narcissus poeticus

"Butter and eggs"-narcissen

Wat goed is, blijft

Jospehine zegt het zelf zo mooi op haar bestellijst met wel vijftig uiteenlopende narcissen, de oudste uit 1629: “De allereerste soorten historische narcissen waarmee ik begonnen ben, stonden rond onze boerderij. De Golden Spur stond elk voorjaar weer te bloeien langs het hek in de voortuin en de White Lady in het midden. Daarna heb ik bij andere boerderijen in de buurt meerdere soorten gevonden die ik ook ben gaan kweken. Historische narcissoorten hebben niet zulke grote bloemen en smalle bladeren. Hoe ouder de variëteit des te minder de dekblaadjes elkaar overlappen. Ook bloeien ze niet allemaal tegelijk, vermeerderen ze zich langzaam en geuren ze licht. De kleuren zijn zacht en kunnen bij felle zon vervagen naar wit. Deze soorten hebben het al die jaren overleefd in boerderijtuinen. Hieruit blijkt dat ze heel geschikt zijn voor verwildering.”

Hoepelrokken

Bij mij bloeien straks weer ‘Butter and Eggs’-narcissen uit 1777. Dat jaartal spreekt al tot de verbeelding, toen passeerden échte hoepelrokken deze narcissen. En de bloemkleur doet denken aan cakebeslag voor je er meel aan toevoegt: niet schreeuwend geel, maar zacht en tóch vrolijk. Het is vooral de bloem zelf, juist in het vroege voorjaar zo geweldig, een paar pollen in het gazon met van die subtiel geplooide rokken.
Bestel bij of raadpleeg Josephine Dekker in Oterleek (NH) via narcissen@live.com. Bij Daffseek vind je meer over historische narcissoorten.

nog meer: tuinieren