52% gooit zijn slakken over de schutting

Bezoekers van tuinieren.nl deden mee aan het onderzoek ‘Hoe milieuvriendelijk tuinier jij?’. Bijna 1200 personen vulden de vragenlijst over het gebruik van energie, water en bestrijdingsmiddelen in. Het is duidelijk; slakken bestrijden we door ze onze buren cadeau te doen. Maar over het algemeen zijn we best goed bezig.

slak-op-hosta

Maar 3% van de ondervraagden zegt dat ze niet bewust met hun tuin omgaan. De meerderheid doet zijn best, al kan het beter. Redenen daarvoor zijn vooral dat ze niet weten hoe ze dit moeten doen (72%).

Bestrijdingsmiddelen

Onkruid en plagen worden natuurvriendelijk bestreden (73%) en er komt bij 52% ook geen bestrijdingsmiddel in de tuin. Maar 15% laat zich adviseren over bestrijdingsmiddelen. De rest leest de verpakking en bepaalt dan pas over een eventuele aankoop.

Bijen versus slakken

Maar liefst 82% weet van de bijensterfte en probeert zijn tuin bijvriendelijk te maken. Aan de andere kant zijn ze niet zo dol op slakken. Maar liefst 52% gooit ze gewoon over de schutting. Wat eigenlijk betekent dat er heel wat slakken over en weer gaan! Gelukkig heeft 27% voor planten gekozen waar slakken niet van houden.

Energie en water

Meer dan de helft verbruikt geen energie in de tuin. En 29% weet eigenlijk niet hoeveel energie verbruikt wordt. Wat waterverbruik betreft kiezen de meesten nog steeds voor de kraan (37%), snel gevolgd door de regenton (35%). Conclusie van het onderzoek: het kan nog beter! Wil je meer informatie of weten hoe je milieubewuster kunt tuinieren? Doe dan de test Hoe milieubewust tuinier jij? en test je tuinvoetafdruk.

nog meer: tuinieren