5 tips: maak je tuin winterklaar

Koude temperaturen, winterse buien en vorst: de winter staat voor de deur. Je tuin heeft heel wat te verduren in de winter, dus het is nu de hoogste tijd om je tuin ‘winterklaar’ te maken. Vandaag delen wij onze tips.

winterklaar maken

Hark het blad bijeen

Het is nu herfst, dus de bomen laten hun kleurrijke bladeren vallen. De grond raakt bedekt met bladeren. Hark al het afgevallen blad van het gazon, zodat het genoeg lucht en licht krijgt. Zo ontstaan er geen bruine plekken in het gazon.

Niet-winterharde planten

Kuipplanten die niet winterhard zijn, kun je in de winter het beste op een vorstvrije plek zetten. Zet ze bijvoorbeeld in je tuinhuisje, de garage of op een koele plek in huis. De temperatuur moet tussen de 5 en 10 graden zijn. Vergeet ze geen water te geven!

Bescherm buitenplanten

Niet alle planten kunnen goed tegen de kou. Zoek uit welke planten bij lage temperaturen beschermd moeten worden en bescherm deze met bijvoorbeeld stro, jute of noppenfolie. Zorg dat er wel gaatjes in zitten, zodat de plant genoeg zuurstof krijgt.

Sluit de buitenkraan af

De tuin hoeft niet meer besproeid te worden, dus je kunt de tuinslang opbergen. Koppel de tuinslang af en laat deze goed leeglopen. Rol hem vervolgens op en berg hem op. Sluit de buitenkraan af, zodat deze vorstvrij blijft.

Denk aan de dieren

Maak van je tuin een thuis voor dieren. Ruim in de herfst niet teveel op, want egels kruipen het liefst weg in een dikke laag compost of bladeren. Voor onze vogelvriendjes kun je vetbolletjes of vogelpindakaas ophangen, zodat ze altijd wat lekkers te eten hebben.

Bron: Beeld Gezien in de Hoeksche Waard

nog meer: tuinieren