5-6 mei: De Kleine Plantage

Als je toch in de buurt bent, maar juist ook als je zin hebt in een uitje: de kleinschalige tuinplantenkwekerij van Fleur van Zonneveld en Eric Spruit is de moeite waard. Ze hebben in 25 jaar een oase gemaakt van ruim een hectare op en tussen het Groninger platteland. Met meer en minder wilde plekken. Met borders waarin je planten blíjft ontdekken. Ze houden van planten en dat zie je. Hun sortiment is heel divers: vaste planten, eenjarigen, rozen en clematissen. Stevige planten, ook planten die van schaduw houden. Geen getuttebel, maar gezonde planten die het dóen.

kleine-plantage-mei-2012

In het weekend van 5 en 6 mei nodigen ze een collega-kweker uit om te laten zien wat je aan zomerbollen, -knollen en -wortelstokken kunt planten. Vanaf half mei kunnen ze de grond in: dahlia’s in bijzondere kleuren (ik houd erg van dieprood en knalroze), maar ook vurig oranjerode Crososmia’s bijvoorbeeld. Zomerbollen zijn mooi voor in pot, voor de vaas in de moestuin (één dahlia in een vaasje betekent voor mij al zomer in huis!) of om hoogzomer voor spetterende blikvangers te zorgen in je tuin.

Het is ook een goed moment om heesters te planten. Kwekerij Arborealis uit Wilhelminaoord is tijdens dit weekend ‘op bezoek’ bij Fleur en Eric met een flinke en gevarieerde hoeveelheid planten, maar ook met enthousiasme en kennis, zodat je met een goed gevoel naar huis gaat. Met je struikkamperfoelie, sierbraam of krent bijvoorbeeld. Ik kreeg vroeger bij het woord ‘heesters’ zo’n beeld van vaag plantsoengroen en burgermanstuinen, maar weet inmiddels wel beter. Er is héél veel moois dat net wat groter is dan een vaste plant en kleiner dan een boom. Dat perfect kan zijn wanneer je een gat wil vullen, een mooie scheiding wil maken, een wand wil verhullen of gewoon wanneer je zin hebt in een mooie struik.

Kwekerij De Kleine Plantage, Handerweg 1, 9967 TC Eenrum, 0595-49 16 04, De Kleine Plantage.

nog meer: tuinieren