16 mooiste schaduwplanten

Veel mensen denken dat planten niet groeien in de schaduw. Maar gelukkig zijn er genoeg voorbeelden van mooie schaduwtuinen die het tegendeel bewijzen. Met deze schaduwplanten laat jij je schaduwborder schitteren!

vaste-schaduwplanten

Kleur op je schaduwterras

Er zijn maar weinig eenjarige planten die in de schaduw kunnen staan, maar er zijn wel veel vaste planten die het goed doen in de schaduw of halfschaduw. Om wat licht op je donkere terras of in je schaduwtuin te krijgen, kies je voor witte of lichtgele bloemen. Voor nog meer kleur en een romantische sfeer kan je roze of paarse planten toepassen. Hieronder hebben we een aantal mooie schaduwplanten voor de tuin of het terras op een rijtje gezet.

Bloeiende schaduwplanten

Een schaduwrijke tuin hoeft niet saai te zijn. Er zijn echt genoeg mooie bloeiende planten voor in de schaduw. Soorten die opvallen vanwege de prachtige bloemen zijn:

 1. Longkruid (Pulmonaria)
 2. Monnikskap (Aconitum)
 3. Akelei (Aquilegia)
 4. Ooievaarsbek (Geranium)
 5. Gebroken hartje (Dicentra)
 6. Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
 7. Kerstrozen (Helleborus orientalis)

Bladplanten

Vergeet niet om bladplanten toe te voegen, want ze zijn van het vroege voorjaar tot ver in de herfst prachtig om naar te kijken.

 1. Hartlelie (Hosta)
 2. Elfenbloem (Epimedium)
 3. Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera)

Wintergroene schaduwplanten

Ook in de winter wil je natuurlijk dat het niet te kaal wordt in de tuin. Plant daarom ook een aantal wintergroene planten voor in de schaduw:

 1. Goudaardbei (Waldsteinia)
 2. Schuimkaars (Tiarella)
 3. Dikkemanskruid (Pachysandra)
 4. Mansoor (Asarum)
 5. Siergrassen zoals zegge (Carex)
 6. Varens zoals de schildvaren (Polystichum)

In ons artikel over planten op een schaduwterras vind je nog meer mooie soorten. In onze shop vind je producten waarmee je de planten kunt onderhouden.

nog meer: tuinieren