Terras inrichten: zo creëer je het perfecte terras

Het terras is dé plek in de tuin om lekker te ontspannen, eten en genieten. Het is daarom fijn als je terras op de juiste manier is ingericht. Maar hoe kun je terras het beste inrichten? Van de juiste indeling tot het soort bestrating: wij geven een paar ideeën. 

2019-04 vtwonen | terras tafel met zwarte stoelen
2017 vtwonen | terras bamboo loungebank grijs witte kussens

Terras inrichten

Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden bij het inrichten van je terras. Wil je bijvoorbeeld een terras in de zon of in de schaduw? Houd rekening met de tips hieronder en jij hebt binnenkort het perfecte terras.

Schaduwterras

Bedenk van te voren goed of je een terras op zonzijde of schaduwzijde wilt hebben. Een schaduwterras is vooral fijn als je niet graag in de felle zon zit, ideaal in hete zomers dus. Houd er rekening mee dat niet alle planten goed groeien in de schaduw. Daardoor moet je goed opletten bij de aanschaf van je terrasplanten.

Zonterras

Een zonterras ligt in de volle zon. Op dit terras is een parasol aan te raden, want het is niet verstandig om te lang in de volle zon te zitten. De keuze van beplanting in de zon is niet moeilijk, bijna alle eenjarige zomerbloeiers en kuipplanten doen het hier prima.

Terras indeling

Het moeilijkste bij het inrichten van een terras is het maken van de juiste indeling. Hoeveel gezinsleden moeten er van het terras gebruik maken? En is er genoeg ruimte zodat iedereen ergens kan zitten? In de zon kunnen ligstoelen geplaatst worden en op een plek met meer schaduw kan je beter de eettafel neerzetten. Als het terras aan de zitkamer of keuken grenst, moet je ook rekening houden met de zichtlijnen. De inrichting van het terras kan het uitzicht vanuit het huis erg beïnvloeden. Teken een plattegrond van de inrichting en teken de zichtlijnen en looproutes erin om zo tot de juiste indeling te komen.

Tuinmeubels

Natuurlijk kunnen op terras de tuinmeubels niet ontbreken. Je kunt kiezen voor een grote tuintafel, handig om aan te eten of te werken. Daarnaast moet je kiezen voor de juiste tuinstoelen. Om lekker te zonnen kun je beter ligstoelen neerzetten en voor bij de eettafel zijn verstelbare stoelen weer heel handig. Om gezellig te zitten kun je ook een complete loungeset aanschaffen. Let bij aanschaf ook altijd op het materiaal.

Bestrating

Ook niet onbelangrijk: het soort bestrating. Het is verstandig om onder de tafels en stoelen stenen tegels te leggen. In grind of ander los materiaal kunnen je stoelen namelijk erg wankel staan. Hulp nodig bij het kiezen van de juiste tegels? Lees hier meer!

Planten en potten

Je kunt het terras decoreren met mooie potplanten. Richt het bijvoorbeeld modern in met grote bakken met maar één soort plant. Houd je juist van afwisseling? Zet dan allerlei verschillende planten in diverse kleine potten. Het is leuk om deze dan op een plantentafel of etagère te plaatsen. Als je niet veel ruimte hebt kan je beter voor vierkante bakken kiezen, want die kun je tegen elkaar plaatsen.

Meer inspiratie? Neem ook eens een kijkje bij onze voorbeeldtuinen.

nog meer: tuinieren