Potgrond kiezen

Omdat planten vaak maanden of zelfs jaren in dezelfde bloembak staan, is een goede potgrond onmisbaar. Hoe herken je een kwaliteitspotgrond en, heeft elke plant zijn eigen hapje nodig?

kwaliteitspotgrond

hortensia in pot

Waaruit bestaat potgrond?

In de schappen liggen tientallen merken potgrond, maar het hoofdbestandsdeel van alle soorten is vrijwel hetzelfde: turfstrooisel of tuinturf. Hieraan worden toevoegingen gedaan zoals lavastenen, meststoffen, klei, waterkristallen, kalk, cacaodoppen of kalk. De bestandsdelen en de verhoudingen ertussen bepalen de kwaliteit van de potgrond én voor welke planten het bedoeld is.

Kwaliteitspotgrond herkennen

Een goede potgrond heeft een luchtige, doorlatende, veerkrachtige structuur en slaat niet dicht, ook niet na een periode van droogte. Het bevat een startdosis voedingstoffen waar potplanten zonder bijvoeden minstens zes weken op kunnen teren. De belangrijkste factoren voor een goede lucht- en waterhuishouding is het balans tussen turfstrooisel (witveen) en tuinturf (zwartveen). Witveen geeft potgrond zijn luchtige structuur en werkt als een spons: het neemt water op, geeft dit af aan de wortels en neemt daarna zijn oorspronkelijke volume weer aan. Zwartveen bestaat uit afgestorven veenmos en kan gedurende een lange periode vocht vasthouden, maar, als het eenmaal is uitgedroogd, neemt het nog zeer moeilijk water op. Een hoog percentage zwartveen vergroot dus de kans op ‘brokvorming’.

Duurzaam alternatief

Turf is afkomstig uit veengebieden en jammer genoeg worden hiervoor heel wat natuurgebieden afgegraven. Kies daarom met het oog op het milieu voor potgrond met het RHP- keurmerk. De deelnemende bedrijven garanderen dat productieveengebieden opnieuw natuurgebieden worden. Ondertussen zijn er ook allerlei duurzame alternatieven voor turf bedacht, zoals potgrond op basis van kokosvezels (bijvoorbeeld van DCM of Ecostyle). Bijkomend voordeel van kokosvezels is dat ze meer vocht vasthouden, niet indrogen, en kiem- en schimmelvrij zijn.

Keurmerk voor potgrond

Omdat je potgrond voor aanschaf niet uitgebreid kunt testen en de verpakking de bestanddelen niet altijd exact weergeeft,  is het RHP Consumer keurmerk een uitkomst. Met een RHP-logo op de zak ben je verzekerd dat de grond vrij is van onkruid en ziektes, voorzien is van de beste grondstoffen en duurzaam geproduceerd wordt. Én dat de beloftes van de verpakking ook matchen met de inhoud. Kijk voor meer informatie op rhp.nl.

Voor elk wat wils

De ene potplant vraagt extra voedingsstoffen en de andere staat het liefste constant met zijn voeten in het water. Universele potgrond bevat een basisbemesting en is pH-neutraal en is voor de meeste planten geschikt. Maar er zijn ook verschillende soorten potgrond die zijn afgestemd op de specifieke behoeftes van planten. De belangrijkste hieruit:

  • Buxusgrond heeft een hoog magnesiumgehalte en is bedoeld voor buxus, taxus, liguster en andere groenblijvende heesters.
  •  Vijveraarde bevat een extra hoog percentage klei.
  • Speciaal voor zuurminnende planten als rododendron, azalea, hortensia en Skimmia is er heidegrond verkrijgbaar, soms ook verkocht onder de naam hortensiagrond. Universele potgrond vermengd met turfstrooisel heeft hetzelfde effect.
  • Omdat eenjarige bloeiers snel wortelen, hongerig én dorstig zijn, is er speciale potgrond voor eenjarigen te koop. Ook kun je losse waterkristallen en langwerkende voedingskorrels (Substral Osmocote) door gewone het potgrond mengen. Waterkristallen houden overtollig vocht vast en geven het weer af bij droogte, te koop bij tuinadvies.nl.

Of stel zelf je potgrond samen! Op denieuwetuin.be kun je losse compost, klei en kokosvezels in persblok bestellen.

Bron: 1. De Nieuwe Tuin – 2. Istockphoto

nog meer: tuinieren