Functionele potten en bakken

Naast gewone potten en bakken bestaan er ook functionele potten en bakken, die iets extra’s bieden. Deze potten hebben een handige functie die het onderhouden van je planten een stuk makkelijker maakt. Zo bestaan er onder andere potten met een drainagesysteem, een watergeefsysteem of een dubbele wand.

Drainagesysteem

Een drainagesysteem zorgt ervoor dat het water goed wordt afgevoerd, waardoor je planten nooit te veel water zullen hebben. Onder de pot bevindt zich een reservoir waar het overtollige water opgevangen kan worden. Het teveel aan water kan er vervolgens uit worden gehaald door de stop uit de bodem te halen. Bij gebruik binnen is dit systeem vooral bij kleinere planten in pot handig, want bij grote potten is het lastig de stop uit de bodem te halen. Bij buitenplanten kun je de stop eruit laten en heb je dit probleem niet. Het systeem is ideaal als je weinig tijd hebt om voor je planten te zorgen. Ook kun je dit bijvoorbeeld gebruiken als je langere tijd op vakantie gaat. Zo zullen je planten overleven terwijl je weg bent. Een voorbeeld van potten met een drainagesysteem zijn die van Artstone®.

 • Vangt overtollig water op
 • Planten hebben nooit te veel water
 • Je moet bij binnenplanten af en toe de stop eruit halen
 • Te koop bij tuincentra en pottenonline.nl

Watergeefsysteem

Als je geen tijd hebt om je planten water te geven, is een pot of bak met een watergeefsysteem een uitkomst. Met een watergeefsysteem hebben je planten altijd de beschikking over voldoende water. Het merk Lechuza maakt mooie potten en bakken met een uniek watergeefsysteem. Met het gevulde waterreservoir en een watermeter geeft de plant zichzelf water, zonder dat je iets hoeft te doen. Dit systeem kan tot maximaal 12 weken je planten voorzien van voldoende water. Het Lechuza systeem is geschikt voor planten die veel water nodig hebben, maar ook voor planten die veel minder water opnemen, zoals vetplanten. Dit systeem zorgt er met een geïntegreerd afwateringssysteem voor dat ook buitenplanten de juiste hoeveelheid water krijgen. Het teveel aan water verdwijnt via een stop in de bodem, waardoor je planten niet kunnen verdrinken. Om dit systeem te activeren moet je wel eerst drie maanden lang zelf de plant water geven.

Bij tuincentra zijn ook simpelere potten en bakken met een watergeefsysteem te koop. Vraag hiernaar in het tuincentrum. De simpelere watergeefsystemen zijn vooral geschikt voor planten die niet graag droog staan, zoals hortensia’s. Deze systemen zijn minder geschikt voor buitenplanten, omdat ze bij regen te veel water zouden kunnen krijgen.

 • Geeft planten automatisch water
 • Duur in aanschaf
 • Sommige systemen kunnen planten verdrinken
 • Vooral geschikt voor dorstige planten

Dubbelwandige potten en bakken

Om je planten extra goed te isoleren, zijn er potten beschikbaar met een dubbele wand. Het voordeel is dat door de isolerende werking je planten beter beschermd zijn tegen vorst. Ook hoef je de planten minder water te geven, omdat het vocht beter wordt vastgehouden. Potten met een dubbele wand zijn relatief duur in aanschaf, maar kunnen je vorstgevoelige planten en bomen wel extra goed beschermen. Veel potten van het merk BLOOM zijn bijvoorbeeld dubbelwandig, deze zijn te koop via de BLOOM webshop. In tuincentra is ook een assortiment aan dubbelwandige potten te vinden. Vraag ernaar in de winkel.

 • Isolerend
 • Beschermd tegen vorst
 • Duur in aanschaf
 • Geschikt voor vorstgevoelige planten

Bron: fotografie Lechuza Cottage potten

nog meer: tuinieren