Cortenstaal

Het begon jaren geleden bij de grote tuinshows, inmiddels zien we cortenstaal ook steeds vaker terug in Nederlandse tuinen. Cortenstaal staat bekend om zijn warme uitstraling, is weervast én oer- en oersterk.

tuinarchitect-merlevelde Outtrade-Chacana-voorthuis shop-abk-outdoor

Wat is cortenstaal?

Cortenstaal is ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. Doordat dit metaalmengsel oxideert, ontstaat er aan de buitenkant een karakteristiek roestlaagje. Deze roesthuid laat geen zuurstof door en werkt beschermend, het dieper liggende materiaal wordt niet aangetast. De bovenste laag van cortenstaal roest dus wel maar roest niet door. Hierdoor is de levensduur van cortenstaal tien keer zo lang als dat van gewoon staal. En dat zonder het te hoeven behandelen.

Cortenstaal in de tuin

In de tuin wordt cortenstaal gebruikt voor bloembakken, vijverranden en borderranden, kantopsluitingen, sierhekwerken, schuttingen, verlichting, gevelbekleding, vuurkorven, buitenhaarden en kunstobjecten. Sierelementen zoals bloembakken, haarden en verlichting zijn kant-en-klaar te koop. Maatobjecten zoals schuttingdelen, verhoogde borders en een vijverombouw zul je op maat moeten laten maken door de specialist, omdat hier laswerk aan te pas komt. Toegankelijker voor de doe-het-zelver zijn de borderranden en –hoeken van Xidit. Deze zijn al voorzien van bevestigingsgaten.

Haard van cortenstaal, te koop in de onze shop.

Voordelen

 • Krijgt na verloop van tijd een warme, egale, roestkleur die niet meer verdwijnt
 • Gaat tien keer langer mee dan gewoon staal
 • De sterkte is vergelijkbaar met rvs
 • Hoeft niet geschilderd of op andere wijze behandeld te worden

Nadelen

 • Is duur in aanschaf. Lees meer hierover in het artikel over de kosten van cortenstaal.
 • Niet gemakkelijk te bewerken door de doe-het-zelver
 • Geeft met name in de beginperiode roestwater af na een regenbui
 • Niet toepasbaar aan de kust.

De 10cm diepe bak bovenop de Kringgun containerombouw kan beplant worden met bijvoorbeeld tuinkruiden.

Goed om te weten

 • Voor een lange levensduur moet cortenstaal op eenzelfde manier behandeld worden als hout dat buiten gebruikt wordt. Net als hout mag cortenstaal niet langdurig in contact staan met water en moet het afwisselend nat en droog kunnen worden. Ook is een contactvrije bevestiging belangrijk.
 • Op het moment van plaatsen heeft cortenstaal een grijszwarte metaalkleur. De karakteristieke en gelijkmatige roestkleur ontwikkelt zich pas nadat het metaal blootgesteld wordt aan weersomstandigheden. Meestal duurt het ongeveer een jaar voordat de beschermde roestkleur zich gevormd heeft. Hoe lang dit proces exact duurt, hangt af van de vochtigheid, de temperatuur en of het cortenstaal horizontaal of verticaal geplaatst wordt.
 • Na een regenbui kan cortenstaal roestwater afgeven, vooral in de eerste periode als de buitenste laag nog volop aan het oxideren is. Pas op met terrassen en paden.

Cortenstaal kopen

De Belgische tuinarchitect Geert Merlevede ontwerpt al ruim tien jaar de mooiste objecten van cortenstaal en verwerkt deze ook in zijn tuinontwerpen. Kijk voor ideeën en inspiratie op geertmerlevede.be.

Bron: 1. Geert Merlevede – 2. Shop.abk-outdoor.com

nog meer: tuinieren