Cortenstaal kosten

Cortenstaal is onverwoestbaar en vraagt geen onderhoud. Het ideale materiaal voor buiten dus. Maar wat kost cortenstaal en hoe kun je erop besparen?

Stam-cortenstaalT1-(1) cortenstaal2

Wat is cortenstaal?

Zodra je cortenstaal buiten zet, komt er automatisch een roestlaag op. Die laag is zo dicht dat het onderliggende materiaal niet wegroest zoals bij gewoon staal. Van cortenstaal worden plantenbakken gemaakt, maar ook borderranden, tuinverlichting, kunstwerken, bruggen, zeecontainers en zelfs wolkenkrabbers. Je herkent het aan de oranjebruine roestkleur.

Voor elke tuin

Cortenstaal past eigenlijk in elke tuin, van modern tot klassiek. Er zijn bakken met of zonder bodem. Voor plaatsing in je tuin kies je voor een exemplaar zonder bodem en voor het terras kies je er een met bodem. De bakken van cortenstaal worden meestal zonder roest geleverd en zijn dan nog donker van kleur. Tijdens het proces van roesten kleurt het materiaal langzaam naar oranjebruin. Tijdens dit proces kan de bak roestwater afgeven. Zet hem daarom niet direct op het terras, maar op een bedje van grind. Als de dichte roestlaag eenmaal op het cortenstaal zit, geeft het geen roestwater meer af. Het roesten duurt maximaal anderhalf jaar, afhankelijk van het weer en waar de bak staat.

Cortenstaal kopen

De meeste tuincentra verkopen geen bakken van cortenstaal. Als je een keuze hebt gemaakt voor het ontwerp en de maat van de bak, kun je op internet diverse modellen vinden en bestellen. Er zijn best grote verschillen in cortenstaal prijzen tussen de verschillende leveranciers, dus goed zoeken naar de beste aanbieder loont! Er zijn ronde, vierkante of rechthoekige bakken in standaardmaten verkrijgbaar. Maar je kunt ook bakken of borderranden op maat laten maken in elke gewenste vorm of dikte. Een ontwerp op maat kost natuurlijk meer dan een standaard ontwerp. Plantenbakken en borderranden van cortenstaal zijn onder andere verkrijgbaar via xidit.nl, nornet.nl en plantenbak.com. Ook kun je cortenstalen delen op maat laten maken door een gespecialiseerde hovenier, zoals Stam Tuinvormgeving.
Bloembak Andes, 0,5 x 0,5 x 1m, € 309,-.

Prijs bloembak

Indicatieprijs voor 3 bakken van cortenstaal van 100x100x58 cm:

  • 3 Plantenbakken, vanaf € 468,16 per stuk met bodem € 1404,48
  • Transportkosten (afhankelijk van de afstand), vanaf € 49
  • Totaal € 1453,48

Goedkoper alternatief?

Zelf cortenstaal op maat maken, kan alleen als je goed metaal kunt bewerken. Een duurzame goedkopere variant van cortenstaal is er niet. Gewoon staal is vanzelfsprekend goedkoper, maar roest gemakkelijk weg. Een borderrand van cortenstaal, 3 meter lang, 30 centimeter hoog en 2 millimeter dik kost € 130. Hetzelfde formaat borderrand van gewoon staal kost € 82,50.

Bron: Stam Tuinvormgeving

nog meer: tuinieren