Wat heb je nodig?
voor 6 burgers:
• 1/2 eetlepel korianderzaad • 1 theelepel venkelzaad • 1 theelepel karwijzaad • 1 ei van een blije kip • sap en geraspte schil van 1 limoen • 2 lente-uitjes • 1 groene peper • 2 tenen knoflook • stukje verse gember (ca. 2 cm) • bosje koriander (ca. 15 g) • 30 g broodkruim (Panko van de toko) • 250 g witte rijst, gekookt • 230 g zwarte bonen (pot) • harde broodjes of Turks brood • voor topping: limoensap, wat rodekool, sterrenkers en extra korianderblad
Zo maak je ze:
Laat de zwarte bonen in een vergiet uitlekken. Bak het koriander-, karwij- en venkelzaad 2 à 3 minuten in een droge koekenpan. Laat even afkoelen en stamp dan fijn in een vijzel. Zet apart.
Snijd het korianderblad, de lente-uitjes, de groene peper en de schil van de limoen fijn. Pers de knoflooktenen uit. Schil en rasp de gember.
Maal in de keukenmachine de zwarte bonen met de helft van de korianderblaadjes en alle overige ingrediënten, behalve de rijst en het broodkruim, tot een grove massa. Maal de rijst apart grof. Meng alles en voeg dan zo veel broodkruim toe tot je een stevige massa hebt.
Vorm met natte, koele handen de burgers en zet ze afgedekt voor minimaal 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
Bak de burgers in wat zonnebloemolie goudbruin en gaar (10 à 15 minuten).
Serveer op broodjes met een topping van korianderblad, rodekool, sterrenkers, limoensap en olijfolie.
Meer van dit?
In het nieuwe boek Greendelicious Kruiden laat Natascha Boudewijn zien hoe je ook in de herfst en winter kruiden oogst. Én hoe je die smaken combineert in smakelijke gerechten. Het boek is voor € 18,95 te koop bij de boekhandel en Dille & Kamille. Volg Natascha's blog op dekeukenvangreendelicious.nl.
Bron: Fotografie Natascha Boudewijn