Snoeigereedschap

beeld vtwonen Beeld

Voor het snoeien van struiken, bomen en planten heb je goed gereedschap nodig. Zorg altijd dat je het juiste snoeigereedschap voor de juiste klus gebruikt, zodat je je planten niet verwondt. Heb jij het juiste gereedschap al?

Lees verder onder de advertentie

Snoeigereedschap

Voor elke snoeiklus is er geschikt snoeigereedschap te vinden. Let bij de aanschaf van snoeigereedschap goed op het gewicht en of het past bij het formaat van je handen. Koop daarnaast liever gereedschap van goede kwaliteit, dat werkt prettiger en het gaat langer mee.

Snoeischaar

Een snoeischaar is onmisbaar gereedschap voor elke tuinier. Je gebruikt hem om dunne en middeldikke takken af te knippen. Je kunt het best een schaar van hardstaal nemen, want die blijft het langst scherp (bijvoorbeeld de ARS snoeischaar).

Lees verder onder de advertentie

Je kunt kiezen voor een snoeischaar met vaste handvaten of met roterende handvaten. Met roterende handvaten moet je leren werken, maar het knipt na wat oefening een stuk lichter.

Er bestaan twee soorten snoeischaren: die met twee snijdende kanten en die met een platte onderkant. Ook handig om te weten is dat er scharen speciaal voor linkshandigen en vrouwen bestaan.

  • Een schaar met twee snijdende kanten is voor planten met holle stelen.
  • Scharen met een platte onderkant, het aambeeldmodel, worden gebruikt voor planten en struiken met houtige stelen. Door het platte mes worden bij het snoeien de stelen niet dichtgedrukt.
Lees verder onder de advertentie

Telescopische snoeischaar

Voor hoge takken kun je een extra lange snoeischaar gebruiken (ARS telescopische snoeischaar of Metallo snoeielement), bijvoorbeeld om dakplatanen en leilindes te snoeien. Ook is deze handig voor takken bij de grond, want je hoeft minder te bukken. Daarnaast is hij ideaal om de uitgebloeide bloemen van klimrozen af te knippen. Je kunt voor ramblers en klimrozen snoeien de speciale rozenschaar van Metallo kopen.

Takkenschaar

Een takkenschaar (zoals ARS takkenschaar 48cm en ARS takkenschaar 78cm) is net als een snoeizaag bedoeld voor dikkere takken. Welke schaar je gebruikt, is afhankelijk van de hoogte van de boom en de dikte van de takken. Door de lange handvatten gaat het knippen gemakkelijk. Een takkenschaar is ideaal om bolboompjes of dakplatanen mee te snoeien. Ook kun je hem gebruiken om takken voor het groenafval kleiner te knippen

Snoeizaag

Voor wat dikkere takken kun je beter een snoeizaag gebruiken. Hiermee kun je gemakkelijk in moeilijke hoeken zagen. Snoeizagen zijn er in allerlei vormen en maten, handig is bijvoorbeeld een kleine klapzaag. Bij duurdere zagen is het zaagblad vaak vervangbaar. Een zaag waarvan de punten impulsgehard zijn, gaat drie keer langer mee dan de meeste zagen.

Lees verder onder de advertentie

De snoeizagen van ARS zijn speciaal ontworpen om het snoeiwerk te verlichten. Zo zijn de punten van de zaag extra verhard, waardoor ze drie keer langer scherp blijven dan andere zagen. Sommige zagen hebben extra gaten, waardoor het zaagsel makkelijk gelost kan worden en het zagen niet zwaar wordt. Welk merk snoeigereedschap je ook gebruikt, zorg er altijd voor dat je het goed onderhoudt. Houd je gereedschap scherp door het regelmatig schoon te maken, kijk bij gereedschap onderhouden.

Boomzaag

Een boomzaag of beugelzaag gebruik je voor dikke takken. Zorg dat je wat zaagjes op voorraad hebt. Gebruik hiervoor liever geen motorzaag, alleen als het echt nodig is. Zorg bij gebruik van een motorzaag dat je er professionele hulp bij hebt. Lees meer bij boom snoeien.

Heggenschaar

Met een handmatige heggenschaar kun je bomen, heggen en struiken in model houden. Ook kun je hem gebruiken om gras te knippen. Om heggen te snoeien kun je ook een automatische heggenschaar gebruiken. Lees alles hierover in ons speciale artikel over heggenscharen en beukenhaag snoeien.

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Zorg voor goed onderhoud van je gereedschap, want het is belangrijk dat het altijd schoon en scherp is. Je kunt het gereedschap onder andere schoonmaken met bijvoorbeeld ARS reinigingsspray. Lees meer bij tuingereedschap onderhouden.

Lees ook meer over het snoeien zelf en hoe je het gereedschap kunt onderhouden.

Gezien in de video: ARS snoeischaar ARSVS-7Z, ARS snoeischaar ARSVS-7R, ARS takkenschaar ARSLPB-30S, ARS takkenschaar ARSLPB-30, Metallo takkenschaar K-6770-A, Metallo snoeielement K-6770-A, ARS snoeizaag ARSCAM-18PRO, ARS snoeizaag ARSUV-32E, ARS snoeizaag ARSGR-17, ARS Langarm presenteerschaar ARS160-0.35, ARS langarm snoeischaar ARS180ZR-3.0-5, ARS professionele telescoopsteel ARSEXP4.5, ARS reinigingsspray

Lees verder onder de advertentie

Voor meer informatie: ARS Tools

Bron: Fotografie Metallo