Hoe snoeien?

De meeste planten, bomen en struiken kun je snoeien in het voorjaar. Het is verstandig om de snoeikalender in de gaten te houden, zodat je precies weet wanneer je wat moet doen. Weten hoe snoeien moet is belangrijk om je planten goed te laten groeien en bloeien en er zo langer plezier van te hebben.

Hoe snoeien - manieren van snoeien

Hoe snoeien

Hoe kun je het best snoeien? Er zijn een aantal manieren hoe snoeien gedaan kan worden. Zo kun je knippen, toppen of zagen. Zorg dat je bij de juiste plant de juiste methode gebruikt. Daarnaast moet je altijd zorgen voor het juiste gereedschap. Je schaar of zaag moet altijd schoon en scherp zijn, zodat je mooie snijranden krijgt en je planten minder kans hebben om ziektes op te lopen. Als wilt weten hoe snoeien moet, zorg dan eerst voor goed gereedschap, bijvoorbeeld van De Wiltfang of uit onze shop. Je kunt ook snoeigereedschap huren.

Knippen

Hoe snoeien? De meeste heesters en vaste planten kunnen geknipt worden met een snoeischaar (bijvoorbeeld een Metallo snoeischaar). Het gaat daarbij om planten die moeten worden uitgedund of teruggeknipt. Knip altijd net boven een gezonde zijtak, sterke knop of een paar knoppen. Verwijder de eerste jaren takken en takken die elkaar in de weg zitten of de vorm van de plant verstoren.

Toppen

Toppen is het inkorten van een jonge plant om deze te dwingen tot struikgroei. Zaailingen groeien anders vaak uit tot één enkele opgaande scheut. Door deze af te knippen zal de plant sneller zijtakken vormen. Bij jonge zachte planten kan je dat doen door met je vingers de scheut weg te knijpen. Bij heesters of houtige planten gebruik je een snoeischaar. Ook oude uitgelopen toppen haal je weg.

Zagen

Hoe snoeien in zijn werk gaat bij dikke takken? Bomen of heesters met dikke takken kun je beter zagen met een handmatige (zoals deze Metallo snoeizaag) of elektrische snoeizaag (Gardena elektrische kettingzaag). Voor een grote klus kun je ook een heggenschaar of een kettingzaag huren.

Zaag altijd eerst een inkeping van twintig of dertig centimeter in de onderkant van de tak. Zo voorkom je dat hij afscheurt. Zorg dat de inkeping diep genoeg is, maar zaag niet te ver. Zaag daarna de tak volledig af op ongeveer vijf tot tien centimeter naast de inkeping maar nu aan de bovenkant van de tak. Zaag tot slot de stomp die overblijft zo dicht mogelijk bij de stam af. Kijk voor een video bij dikke tak afzagen.

In de snoeikalender kun je vinden wanneer je welke planten het best kunt snoeien.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop.

nog meer: tuinieren