Hamamelis snoeien

In het najaar is de tuin vrijwel helemaal kaal. Toch zijn er planten die goed tegen kou bestemd zijn en in deze periode prachtig in bloei staan, bijvoorbeeld toverhazelaar (Hamamelis).

Hamamelis

Winterbloeier

Hoe lager de temperatuur, hoe rijker en geuriger de bloei van Hamamelis. De struik kan ingedeeld worden in drie soorten: Hamamelis mollis, Hamamelis japonica en Hamamelis x intermedia. Hamamelis heeft veel ruimte nodig. Plant hem op een grote halfschaduw tot schaduwrijke plek. De bladeren van alle toverhazelaars zijn rond of ovaal en verkleuren in de herfst naar geel en oranje. De bloemen, die op minimaal twee jaar oud hout bloeien, zitten in luchtige propjes langs de takken en verschijnen tussen december en maart, afhankelijk van de soort.  Kijk voor meer informatie over de verschillende soorten Hamamelis in de plantenindex.

Hamamelis snoeien

De meeste cultuurvariëteiten van toverhazelaar worden op een onderstam geënt. Daarvoor wordt meestal de Amerikaanse toverhazelaar Hamamelis virginiana gebruikt. Deze onderstam heeft alleen de neiging om ‘wilde’ opslag aan de voet van de struik te maken: lange scheuten en blad dat in het najaar langer blijft zitten dan aan de struik zelf. Verwijder deze geregeld door de scheuten heel diep weg te snoeien.

Hamamelis kan hoog worden, maar groeit erg langzaam, daardoor is snoeien bijna niet nodig. Snoei de struik als hij te groot wordt in het voorjaar, nadat de bloemen zijn verwelkt en voordat het blad uitloopt. Als de takken elkaar kruisen, knip je ze terug tot een gezonde, jonge scheut. Wil je hem in zijn geheel verkleinen? Verdeel de snoei dan over twee jaar, zo voorkom je dat er een jaar niets bloeit.

Hamamelis kopen

Zelf een Hamamelis in de tuin? Plant hem in het najaar, als de grond nog warm is. Zowel in Nederland als in België is Hamamelis te koop. Kijk op de website van het betreffende tuincentrum of de kwekerij voor het assortiment.

nog meer: tuinieren