Blauweregen snoeien

De prachtige blauwe bloemtrossen zijn de voornaamste reden om de blauweregen (Wisteria) in je tuin te plaatsen. Om te zorgen dat de plant optimaal bloeit, moet je de blauweregen snoeien.

Blauwe regen snoeien

Hoe snoeien?

In deze video laat tuinman Jurgen Smit zien hoe je de blauweregen snoeien kunt. Kijk ook eens naar onze andere tuinvideo’s. De blauweregen is ideaal om tegen een pergola te laten groeien.

Blauwregen soorten

Er zijn twee soorten blauweregen: Wisteria sinensis en Wisteria floribunda. De draairichting is wat deze blauweregen soorten verschillend van elkaar maakt. De eerste rankt rechtsom en de tweede linksom. De blauweregen is een klimplant met grote groeikracht. Voor een overzicht van alle Wisteria soorten kijk je in de plantenindex.

Wanneer snoeien?

In de nazomer, rond juli/augustus, zijn de zijtakken van de blauweregen gigantisch geworden. De plant kan zomaar tot 10 meter hoogte klimmen. Snoei dan de lange zijtakken tot ongeveer 40-50 centimeter terug. Zo komt hij de winter goed door. In het vroege voorjaar, rond januari/februari, snoei je de zijtwijgen terug tot ongeveer 10-15 centimeter. Snoei hem altijd bij vorstvrij weer. Vanuit daar gaat hij weer bloeien. Kijk ook eens bij wanneer snoeien? of in de snoeikalender om te zien wat je nog meer kunt snoeien.

Blauweregen snoeien

Voor een goede bloei is het aan te bevelen de blauweregen twee keer per jaar te snoeien. Dat voorkomt dat de plant een wirwar van takken wordt en zorgt ervoor dat de geurende bloemtrossen straks goed opvallen. Bij het snoeien van de blauweregen is het belangrijk om sterk snoeigereedschap (zoals de een snoeischaar) te gebruiken. Pak geen oude snoeischaren, want je beschadigt de takken en hebt meer kans op infectieziekten bij de plant. In januari/februari is de eerste snoei, volg daarvoor onderstaande stappen.

  1. Kies een vorstvrije dag.
  2. Begin bovenin te snoeien. Dat werkt het prettigste.
  3. Knip de zijscheuten zover terug dat er per zijtak twee tot drie bloemknoppen overblijven (gerekend vanaf de hoofdtakken), op ongeveer 10-15 centimeter.
  4. Laat de hoofdtak zoveel mogelijk met rust, tenzij de blauweregen te groot wordt voor je tuin.
  5. Als het goed is, houd je een dikke hoofdtak over met een aantal zijtwijgen waar hij prachtig op bloeit.

In juli/augustus vind de tweede snoei plaats. Knip dan de lange dunne scheuten die zich na de bloei hebben ontwikkeld terug tot op vijftien centimeter van de hoofdtakken. Die zullen weer gaan uitlopen en kun je in de periode november tot en met februari weer op de hierboven beschreven manier terugknippen.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop.

Snoeigereedschap uit de video: Metallo snoeischaar K-0050

Voor meer informatie: Metallo Tools

nog meer: tuinieren