Sierbestrating kiezen

sierbestrating steen kiezen Beeld

Je kunt ervoor kiezen om delen van je tuin te bestraten met sierbestrating om een pad of terras aan te leggen. Er zijn veel verschillende steensoorten waar je voor kunt kiezen.

Lees verder onder de advertentie

Natuurlijk is het belangrijk om te kiezen voor een steensoort die past bij je smaak en je budget. Ook hebben sommige materialen een minder belastend effect op het milieu dan andere, hou daar dus ook rekening mee.

Verantwoorde keuze

Denk bij de keuze voor een materiaal aan het milieu. Biologisch afbreekbare en duurzame materialen zijn een verantwoorde keuze en nauwelijks milieubelastend. Vraag bij aanschaf van sierbestrating altijd naar het ‘productpaspoort’ met daarin onder andere informatie over de herkomst en of het materiaal herbruikbaar is of niet. Je kunt ook kiezen voor een houten terras in plaats van steen. Als je kiest voor een duurzame houtsoort dan is dit nauwelijks milieubelastend. Lees daar meer over in het artikel over een vlonderterras.

Bakstenen bestrating

Bakstenen tegels worden gemaakt van klei en hebben daardoor een nostalgische uitstraling. Bakstenen bestrating gaat jaren, zelfs eeuwen, mee en kan hergebruikt worden. Het is daardoor een erg milieuvriendelijk product. Daarnaast is het typisch Nederlands, waardoor het materiaal niet hoeft te worden ingevlogen. Met bakstenen tegels kun je verschillende kanten op. Wat dacht je bijvoorbeeld van een rond terras gelegd met oude klinkers?

Lees verder onder de advertentie
 • Duurzaam
 • Herbruikbaar
 • Weinig milieubelastend
 • Kleurvast
 • Lage wateropname
 • Vorstbestendig

Betonnen bestrating

Betonnen sierbestrating ziet er mooi uit en is een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld natuursteen. Je kunt met beton alle kanten op en het is in veel verschillende kleuren te krijgen. Zorg er wel voor dat je tegels van ‘schoon’ beton gebruikt, dus zonder toevoegingen, bestaande uit zand, grind en cement. Dit beton is namelijk minder milieubelastend. Betonnen bestrating gaat jarenlang mee, is herbruikbaar en kleurvast. Duurzaam beton met natuurlijke, afbreekbare materialen zien we ook steeds meer.

 • Lage kosten
 • Duurzaam
 • Herbruikbaar
 • Niet erg milieubelastend
 • Kleurvast
Lees verder onder de advertentie

Halfverharde bestrating

Met halfverhardingen worden verhardingen van split en grind bedoeld. Deze verhardingen worden steeds meer gebruikt omdat het goedkoop is en gemakkelijk te verwerken. Grind is ronder van vorm en wordt vooral decoratief gebruikt. Voor een wandelpad kun je beter gebruik maken van split, dit is hoekiger. Hoe lekker het loopt is afhankelijk van formaat, laagdikte en of er grindplaten worden toegepast. Om zo min mogelijk het milieu te belasten kun je het beste kiezen voor het materiaal olivijn. Dat is een vulkanisch gesteente dat in staat is om CO2 te neutraliseren. Dit materiaal is echter nog beperkt te koop, lees meer over olivijn bij Olivine Line. Wil je grind of split bestellen? Kijk dan eens op grind-split.nl.

 • Goedkoop
 • Eenvoudig te verwerken
 • Weinig milieubelastend bij juiste materiaalkeuze
 • Waterdoorlatend
 • Kan verkleuren
Grind Beeld
Lees verder onder de advertentie

Natuurstenen bestrating

Natuurstenen sierbestrating heeft een hele mooie natuurlijke uitstraling. Het is wel een stuk duurder dan de andere steensoorten en de kans is groot dat het niet milieuvriendelijk is verkregen. Probeer altijd te kiezen voor natuursteen uit omringende landen. Natuursteen uit verre landen staat meestal voor roofbouw op de natuur, slechte arbeidsomstandigheden, lang transport en zeer matige kwaliteit. Er bestaan verschillende soorten natuursteen, met allemaal weer iets andere eigenschappen. Hieronder bespreken we leisteen, marmer, graniet en hardsteen. Kijk ook eens in het artikel over natuursteen.

 • Duur
 • Meestal niet milieuvriendelijk
 • Kan beschadigen
 • Kan niet tegen zuur

Leisteen

Leisteen is onderhoudsarm en is vaak wat goedkoper dan de andere soorten natuursteen. Deze steensoort kan beschadigen bij vorst. Ook moet je goed opletten waarmee je het materiaal schoonmaakt om beschadiging te voorkomen.

Lees verder onder de advertentie

Marmer

Marmer gaat erg lang mee en zal nauwelijks beschadigen. Dit materiaal is wel duur en kan verkleuren. Met een speciale coating kun je dat proberen te voorkomen. Ook kan marmer bij nat weer erg glad worden, wat gevaarlijke situaties kan opleveren.

Graniet

Graniet is een duurzaam materiaal dat niet snel zal verkleuren. Maar deze tegels zijn ook vrij duur. Daarnaast vindt niet iedereen graniet even mooi vanwege het vlekkerige uiterlijk.

Hardsteen

Hardsteen is vaak wat goedkoper dan andere soorten natuursteen. Daarnaast wordt het niet glad en krijg je er geen vlekken op. Deze tegels kunnen helaas wel weer verkleuren, maar dat kun je tegengaan door een coating aan te brengen.

Lees verder onder de advertentie

Sierbestrating kopen

In de Nederlandse tuincentra heb je een ruime keuze aan sierbestrating. Je kunt daar op je gemak rondkijken om te zien wat je mooi vindt. Wil je je online oriënteren kijk dan op Excluton.nl of Grind-Split.nl. We hebben een aantal steenleveranciers voor je op een rijtje gezet.