Eenjarigen zaaien

Leuk is om bijzondere eenjarigen, die vaak niet overal te koop zijn, zelf te zaaien. Denk bijvoorbeeld aan klokwinde (Cobaea), juffertje in ’t groen (Nigella) en cosmos (Cosmea).

eenjarigen zaaien cosmea

Wanneer zaaien?

Al vanaf begin maart kun je eenjarigen voorzaaien. Doe dit binnen in bakken en potten: veel eenjarigen hebben bodemwarmte (circa 21 graden) nodig om te kiemen en buiten is het dan nog te koud. Vanaf half april kunnen gemakkelijke eenjarige planten, zoals papaver en korenbloemen, direct in de volle grond worden gezaaid. Zaai tweejarigen in juni meteen in de volle grond. Het eerste jaar vormen ze dan een bladtoef, die vanaf eind augustus op de plaats van bestemming wordt gezet. Het jaar erop gaan de tweejarigen bloeien.

Eenjarigen zaaien

Zaai in bakken met doorzichtig deksel. Bekijk hier de video.

  1. Vul de bak met zaai- en stekgrond en zaai de eenjarigen zo dun mogelijk.
  2. Druk de zaden zachtjes aan en bedek ze met een zeer dun laagje zand.
  3. Geef water met een plantenspuit.
  4. Zet de bak op een warme plek, maar niet in de felle zon. Zorg dat de aarde niet uitdroogt en zet de kap van de zaaibak, naarmate de plantjes groeien, verder open.
  5. Hebben de zaailingen meer dan twee blaadjes, verspeen ze dan. Zet de plantjes voorzichtig in potjes met zaai- en stekgrond.
  6. Pas na de IJsheiligen (half mei) kunnen de plantjes naar buiten. Stel ze dan niet meteen aan al te fel zonlicht bloot, maar laat ze aan de buitenlucht wennen.

In de volle grond zaaien kan ook. Zorg dat de plek waar gezaaid gaat worden onkruidvrij is. Strooi de zaden zo dun mogelijk uit en druk ze goed aan. Geef water met een broes en zorg dat de plek niet uitdroogt. Haal eventueel het teveel aan zaailingen weg, zodat de rest goed de ruimte krijgt om te groeien.

Zaaibak

Gebruik een zaaibak met een plastic, doorzichtig deksel, dat is het gemakkelijkst. Groeien de plantjes, dan kunt u het deksel steeds een stukje verder openen. Ook kunt u stekken in potjes zetten. Steek naast de stek een paar satéprikkers in de aarde en trek een doorzichtige plastic zak over het potje (door de prikkers kan het plastic de plantjes niet raken). Maak het plastic vast door een elastiekje rond de pot te doen. Prik wat gaatjes in het plastic als de stek goed groeit. Is de stek groot genoeg, dan kan het plastic zakje weg.

Er zijn ook zaden die alleen in het donker kiemen. Bedek deze altijd met een dun laagje zand en leg een krant over de zaaibak totdat de kiemplantjes tevoorschijn komen.

Omvalziekte

Ook bij eenjarige zomerbloeiers kan de omvalziekte toeslaan (kijk bij het hoofdstukje over vaste planten). In de volle grond kunnen katten, slakken en vogels flink roet in het eten gooien. Span draden of zet de plek af met bijvoorbeeld een stuk kippengaas.

Tip: de kans op succes is het grootste als je zo dun mogelijk zaait. Is het zaad heel fijn? Meng het voordat u het uitstrooit met wat zand.

nog meer: tuinieren