Vleesetende planten in huis & weg zijn muggen

Een overload aan regen en daar achteraan een paar broeierige dagen, het weer van afgelopen weken bleek dé stimulans voor muggen om zich flink voort te planten. Op sommige plekken is er zelfs sprake van een heuse muggentsunami. Bestrijden kan op allerlei manieren, maar hier had je vast nog niet aan gedacht: vleesetende planten!

vleesetende planten

Drosera intermedia

Dionaea muscipula

vleesetende planten

Groene jungle

Een blauwe lamp en plakstrips (iehw!) zijn goede vliegen- en muggenvangers, maar laten we eerlijk zijn: erg charmant zijn beide oplossingen niet. Vleesetende planten daarentegen zijn met hun groene met rood/roze bekjes en klauwen wél heel mooi om te zien. Natuurlijk vangt een carnivore plant lang niet zoveel insecten als een blauwe lamp, hij teert namelijk vrij lang op zijn slachtoffers. Hou het dan ook niet bij eentje, maar hang je huis ermee vol. Zo creëer je meteen een groene jungle.

Ieder z’n truc

Insecten vangen, de vleesetende planten doen het elk op hun eigen manier. Zo heeft de kleine zonnedauw (Drosera intermedia) – die op sommige plekken nog in het wild voorkomt – tentakeltjes met een kleverige substantie waaraan vooral muggen blijven plakken, om ze vervolgens langzaam te verteren. De gevaarlijk uitziende, stekelige bekjes van de Venus’ vliegenval (Dionaea muscipula) daarentegen klappen dicht bij een aanraking. Inderdaad, óók wanneer je je vingers erin stopt. Misschien verleidelijk om eens te proberen maar doe het toch maar niet, want de kans bestaat dat het bekje afsterft. De mooiste hangende vleeseter is toch wel de tropische bekerplant (Nepenthes x ventrata). Zodra insecten een duik nemen in de bekers gaan ze hun noodlot tegemoet.

Vleesetende planten verzorgen

Oké, het zijn geen planten voor beginnelingen. Toch kun je vleesetende planten best een tijdje houden als je je verdiept in hun roots. De meeste soorten zijn echte moerasplanten en houden van vochtige grond en veel licht. Veel zonlicht zorgt ook voor een mooie kleur. Om te voorkomen dat de grond uitdroogt, kun je de planten het beste van onderaf van een schaal laten drinken. Het is belangrijk dat je regenwater geeft of zacht water, want in hard leidingwater zit teveel kalk. Verder is bijmesten niet nodig, ze vangen zelf meer dan voldoende voedsel. De bekerplant (Nepenthes) vormt als tropische plant een uitzondering op de rest en kan volle zon niet waarderen.

Bron foto’s: www.mooiwatplantendoen.nl.

nog meer: tuinieren