Verwilderingsbollen

Sneeuwklokjes en krokussen zijn verwilderingsbollen. Deze bollen zijn ideaal: stop ze vóór november in de grond, en je krijgt er een jaarlijks groeiende bloemenzee voor terug.

Verwilderingsbollen Muscari

Verwilderingsbollen

Verwilderingsbollen zijn bloemen als sneeuwklokjes, krokussen en blauwe druifjes. Er zijn verwilderingsbollen voor elk bloeiseizoen en daarbij komt dat de bolletjes heel makkelijk zijn. Je kunt ze het best vóór november in de grond stoppen en daarna het beste met rust laten. De bloemen blijven ieder jaar terugkomen en breiden zich steeds meer uit.

Verwilderingsbollen planten

Als je een geschikte plek in je tuin zoekt om de bollen te planten, neem dan niet een stukje waar je elk jaar moet spitten, maar zoek een stukje grond waar ze ieder jaar opnieuw weer rustig kunnen opkomen. Wanneer de grond hard is dan kun je deze het best even omspitten, zodat je de bollen gemakkelijk kunt planten.

Verwilderingsbollen zijn gemakkelijke planten, maar zet je ze in je tuin let dan op onderstaande punten.

 • Vroegbloeiende bolletjes doen het prima onder bomen en bladverliezende struiken.
 • Kies voor bollen die elkaar in bloei opvolgen. Denk aan sneeuwklokjes, Anemone blanda of Anemone nemorosa gevolgd door Crocus kosaninii ‘April View’.
 • Bijna alle verwilderingsbollen houden van goed doorlatende grond.
 • De herkomst van een bolletje zegt veel over de gewenste standplaats. Let bij aanschaf op of je een goede plek hebt voor deze bol.
 • Verspreid de bollen tijdens het planten willekeurig over een gebied en niet in rechte lijnen. Dit geeft het meest natuurlijke effect.
 • Plant de bollen ongeveer drie keer zo diep als het bolletje hoog is.
 • Voor kleine bolletjes maakt het niet zoveel uit hoe die in de grond komt te liggen, maar als je grotere bollen plant, zoals de Leucojum, dan stop je die altijd met het puntje omhoog de grond in.
 • Druk na het planten altijd de grond stevig aan, zodat de grond goed aansluit op de bloembol.
 • Pas op met schoffelen als je bollen in je tuin hebt staan. Wil je toch graag schoffelen? Plant de bolletjes dan wat dieper en schoffel oppervlakkig.

Afstervend loof

Verwilderingsbollen halen hun kracht voor de herbloei en vermeerdering uit het afstervende loof. Knip dit na de bloei dus niet af. Een grasveld waarin krokussen zijn geplant, kan pas worden gemaaid als het loof is afgestorven. Als je dat niet doet zullen ze verdwijnen.

Soorten verwilderingsbollen

Er zijn heel veel soorten verwilderingsbollen te krijgen: sterhyacint, boshyacint, sneeuwroem, gele anemoon, bosanemoon, winterakoniet, lenteklokje, wilde tulp, kievietsbloem en nog vele anderen. Kijk eens bij onderstaande webshops rond of bij een tuincentrum. Drie voorbeelden van mooie bollen zijn:

 • Oude wijfjes Ipheion ‘Charlotte Bishop’: een makkelijke bol en bijzonder, want hij bloeit roze, terwijl de meeste oude wijfjes wit of blauw bloeien.
 • Muscari ‘Maxabel’: een piepklein druifje dat maar 10 cm hoog wordt, mooi in een schaal op de tuintafel.
 • Triteleia ixioides ‘Starlight’: een plaatje, ook als snijbloem, bloeit wel zes tot zeven weken.

Verwilderingsbollen kopen

Wil je verwilderingsbollen kopen? Dan kun je natuurlijk eens bij een tuincentrum langsgaan. Je kunt daarnaast ook bij een van onderstaande kwekers kijken of ze online bestellen bij bloembollenkopen.nl.

Mede mogelijk gemaakt door: Bulb.com

Bron: Fotografie iBulb

nog meer: tuinieren