Rozen soorten

Wat is er nu mooier dan bloeiende rozen? Er zijn heel veel soorten rozen, van klimrozen tot wilde rozen. Het is handig om de verschillende typen te kunnen onderscheiden, zodat je de beste roos voor de juiste plek kunt kiezen.

Soorten rozen

Rozen kiezen

Je kunt uit veel soorten rozen kiezen. Er zijn klimrozen die eenmaal in het seizoen bloeien, van circa half juni tot half juli. Vaak krijgen deze zomerbloeiende soorten later mooie rozenbottels. Ook zijn er zogenoemde doorbloeiers, dat zijn rozen vanaf juni tot ver in het najaar bloeien. Een rambler is een heel sterk groeiende klimroos. Bedenk dus wat voor soort roos je wilt, voordat je er een aanschaft. Hieronder lees je meer over alle soorten rozen.

Grootbloemige rozen

Deze rozen staan meestal in borders of rozenperken. Grootbloemige rozen hebben grote, gevulde bloemen en maar één per steel. Erg mooi voor de border en in perken. De meeste grootbloemige soorten rozen bloeien door. Dat wil zeggen dat ze in juni en juli uitbundig bloeien en vervolgens tot ver in het najaar steeds nieuwe bloemen blijven vormen. Ze zijn ook te krijgen als stamrozen.

Trosrozen

Ook deze rozen zijn ideaal voor in de border of in perken. Trosrozen hebben kleinere bloemen dan grootbloemige rozen en ze groeien in een tros bijeen. Ook trosrozen zijn doorbloeiend. Je kunt trosrozen tevens op stam krijgen. Rosa ”The Fairy” is de meest bekende soort.

Miniatuurrozen

Dit zijn klein blijvende trosrozen. Mooi voor aan de rand van de border, in perken en in pot. Ook deze rozen zijn er als stamrozen.

Heesterrozen

Heesterrozen zijn meestal vrij forse struiken. Vaak zijn het doorbloeiers, maar er zijn ook veel rassen die eenmaal bloeien. Ideaal voor een ruime border of een groot perk, maar sommige zijn ook geschikt als bodembedekker of als haag. De allergrootste charme van heesterrozen is hun natuurlijke groeiwijze. Heesterrozen zijn er van hoog tot laag en hun bloeitijd varieert. Er zijn heesterrozen die alleen in juni en in juli bloeien, er zijn ook soorten die doorbloeien.

Engelse rozen

Engelse rozen (of David Austin-rozen) hebben ouderwetse, dik gevulde bloemen. Deze soorten rozen die zijn gekweekt door de Engelse David Austin zijn prachtig om te zien en geuren heerlijk, maar vragen vaak wel wat extra zorg. Ze bloeien redelijk goed door bij de juiste verzorging. Engelse rozen zijn mooi voor de border of in perken en zijn ook op stam te krijgen.

Klimrozen

Klimrozen maken lange, slappe takken die als klimplant prima muren, schuttingen en pergola’s kunnen ‘bekleden’. Ze klimmen alleen niet uit zichzelf en moeten in hun weg naar omhoog dus wat geholpen worden. Ze kunnen worden aangebonden tegen speciale rekjes, pergola’s of rozenbogen. Belangrijk bij de keuze van klimrozen is of ze doorbloeien of alleen in de zomer bloeien. Ook zijn klimrozen er op stam, als treurroos. Lees meer bij klimrozen.

Ramblers

Een aparte groep klimrozen vormen de ramblers. Deze rozen, die meestal maar één keer per seizoen bloeien, zijn over het algemeen snelle groeiers die soms zelfs acht meter hoog kunnen worden. Ze maken enorme lange takken en kunnen ook prima in bomen ‘klimmen’. Ramblers bloeien maar kort en maken vaak veel botteltjes.

Historische rozen

Historische rozen zijn al lang geleden gevonden of gekruist. Ze hebben prachtige, dikgevulde en sterk geurende bloemen, maar de bloei duurt kort. Mooi in borders en perken, voor de liefhebber.

Wilde (botanische) rozen

Onder botanische rozen verstaan we de wilde, ‘echte’ soorten. Ze zijn sterk, bloeien kort, maar vormen vaak fraaie bottels. Ideaal voor de grote, natuurlijke tuin.

Rozen op stam

De naam zegt het al, dit zijn rozen die geënt zijn op een stam. Deze onderstam is van een sterke botanische roos en kan variëren in hoogte, maar is meestal tussen de 120 en 150 cm hoog. Veel soorten rozen, zoals grootbloemige rozen, trosrozen en heesterrozen, kunnen op een stam geënt worden. Als klimrozen op een stam worden geënt, ontstaat een treurroos op stam.

Combinaties

Natuurlijk zijn rozen altijd mooi, maar het zijn ook prachtige partners van andere planten. In een border combineren ze prima met vaste planten en eenjarige zomerbloeiers. En klimrozen en Clematissen zijn samen een geweldig ‘setje’. Bij eenmaal bloeiende klimrozen kun je bijvoorbeeld een Clematis planten die wat later in het seizoen bloeit.

Rozen kopen

Wil je rozen kopen? Ga dan het liefst naar een kweker. Hieronder vind je een aantal adressen van goede rozenkwekers.

nog meer: tuinieren