De pannenkoekenplant, ken jij ‘m nog?

Aangezien zo’n beetje alles uit de seventies terugkeert, is er nu een ware run naar de pannenkoekenplant. Wat een geweldig leuk plantje is het ook! De ronde, grafische blaadjes maken hem zo populair dat hij nog lastig te verkrijgen is. Eentje weten te bemachtigen? Snel stekken dan maar!

pannenkoekplant

pannenkoekplant

Pannenkoekenplanten

Ultieme retroplant

Geloof het of niet, hij heeft zelfs al zijn eigen Facebook-pagina. Tussen de macraméhangers, gatenplanten en cactussen is de pannenkoekenplant (Pilea peperomioides) de ultieme retroplant. De dikke, ronde bladeren staan op fijne stengels en hebben inderdaad wat weg van kleine pannenkoekjes, maar verder is de plant niet eetbaar hoor. De Engelsen noemen hem dan ook de Chinese money plant. Niks pannenkoeken, maar een verwijzing naar zijn roots én muntgeld. Het is maar net wat je erin wilt zien.

Pannenkoekenplant verzorgen

Je geeft de grafisch vormgeven blaadjes volop de aandacht door de plant als solitair in een pot te zetten. Met terracotta blijf je mooi in de jaren zeventigstijl, maar ook in een opvallend gekleurde pot pakt hij goed uit. Zet hem op de salontafel of op een andere plek waar hij wel volop licht krijgt, maar niet wegsmeult onder de felle zon. Verder is de verzorging zoiets als ‘een kind kan de was doen’: geef hem een keer per week water, zorg dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet kleddernat wordt. En voeg eens per maand wat vloeibare plantvoeding toe aan het water.

Pannenkoekenplant stekken

Jawel, de pannenkoekenplant kan baby’s maken! Je ziet op den duur vanzelf stekjes aan de plant verschijnen. Laat deze even doorgroeien en knip ze dan met een scherp schaartje van de moederplant af. Zitten er al worteltjes aan? Plant de pannenkoekenbaby dan in fijne pot- of stekgrond. Zonder worteltjes kun je hem beter eerst in een glaasje water zetten en wachten tot hij wortel schiet.

Foto’s: Wildernis Amsterdam

nog meer: tuinieren