Keizerskroon planten

Keizerskroon (Fritillaria) is een prachtge bol die in allerlei kleuren voorkomt. Ze bloeien vroeg en hebben klokvormige bloemen. Plant deze soorten in oktober.

Keizerskroon (frittalaria)

Fritillaria

Keizerskroon behoort tot de Fritillaria samen met de kievitsbloem. De bollen van de Fritillaria verschillen ook aanzienlijk. De verkoopprijs is afhankelijk van de grootte van de bollen: de kleine van de kievitsbloem (of kievietseitje) zijn een stuk goedkoper dan de grote knollen van de keizerskroon. Dit heeft te maken met het teelt- en rooiproces. De kleintjes kunnen machinaal gepoot en gerooid worden, maar de grote zijn veel gevoeliger voor beschadigingen. Let er bij de aanschaf van de bollen van de keizerskroon op dat ze zo gaaf mogelijk zijn, anders is de kans groot dat ze gaan rotten.

Keizerskroon planten

Het kievitsbloemen(Fritillaria meleagris) plant je op dezelfde manier, maar vragen meer geduld. Het heeft tijd nodig om te acclimatiseren. Als dat eenmaal gebeurd is, slaat de bol goed aan.

  1. De keizerskroon heeft een gaatje in de bol. Hier heeft de oude bloemstengel gezeten. Plant de bol met het gaatje naar boven.
  2. Begin oktober kan de keizerskroon het best geplant worden in een goed doorlaatbare, lichtzure grond met een zuurgraad tussen de 6,0 en 6,8 pH. Plant ze het liefst in de zon of halfschaduw.
  3. Kijk op de verpakking of de Fritillaria die jij hebt gekocht ook in een pot of bak geplant kan worden. Bij de meeste soorten is dat het geval.
  4. Laat na de bloei van de keizerskroon de bloemstelen en het loof rustig afsterven, zodat de bol weer gevoed wordt en volgend jaar nieuwe bloemen kan produceren. Ze kunnen jaren op dezelfde plek blijven staan.
  5. Sproei de keizerskroon met Pyrethrum vloeibaar, o.a. verkrijgbaar bij Bayer Garden, om kevers en larven te verjagen.

Keizerskroon kopen

nog meer: tuinieren