Exotisch paradijs in eigen tuin

Na een paar weken in het buitenland te hebben vertoefd, omringd door zon, kruidig eten en tropische sferen, is thuiskomen even wennen. Het vakantiegevoel voor altijd vasthouden? Richt je tuin in als exotisch paradijs met exotische planten!

Bamboe

exotische tuin

exotische planten

Exotisch in België

Palmbomen die tot hoog in de hemel reiken, een echt bamboebos en bananenplanten voor het betere junglegevoel. Klinkt niet echt Belgisch, hé? Toch zijn het allemaal plantsoorten die goed in de Belgische tuin gedijen. Het gaat erom dat je de juiste soorten uitkiest. Ofwel, planten en struiken die wel exotisch ogen maar ook gehard zijn tegen onze winters. Bamboe bijvoorbeeld wordt ten onrechte in verband gebracht met een tropisch klimaat, maar komt eigenlijk uit de koudste streken ter wereld. Ook de exotisch ogende palm Trachycarpus fortunei komt oorspronkelijk uit het Himalaya-gebergte en is niet ongewoon met sneeuw en kou. Bij echte exoten moet je wat nauwkeuriger te werk gaan en kiezen voor de sterkste cultivars uit de familie.

Warmte en goede grond

Wat exotische planten met elkaar gemeen hebben, is dat ze niet tegen natte voeten kunnen. Een goed doorlatende grondsoort is dan ook een voorwaarde. Zandgrond of zavel is perfect, maar op zompige of zware klei, kun je het vergeten. Planten in potten zijn helaas geen alternatief: de wortels van exotische planten moeten diep de grond in kunnen om beschermd te zijn tegen de vrieskou. Daarbij komen we meteen bij voorwaarde twee: warmte. Op plaatsen waar de wind zo je tuin inslaat, is een exotische tuin geen succes. Grotere kans van slagen heb je doorgaans in badplaatsen, waar het een paar graden warmer is. Maar ook op plekken waar een microklimaat heerst. In de binnenstad bijvoorbeeld profiteren de planten van de warmte van de omliggende bebouwing.

Exotisch & gehard

  • Bananen plukken zit er bij tuinbanaan Musa basjoo niet in, maar winterhard is hij wel. De bladeren (die ’s winters afsterven) zorgen voor het ultieme junglegevoel.
  • Vijgen plukken uit eigen tuin? Kies voor Ficus carica ‘Brown Turkey’.
  • Kruiden in potten zorgen voor een instant mediterraan tintje en laten Italiaanse gerechten spreken. Tijm, rozemarijn en salie zijn winterhard en zorgen met hun grijstinten voor een mediterrane sfeer. Wissel ze in je perk af met hortensia en wolfsmelk en het mediterrane perk is geboren.
  • De druiven aan witte druif Vitis ‘Vroege van der Laan’ zijn niet groot, maar wel sierlijk. Tegen een pergola komt het blad heel mooi uit.

Tip: inspiratie opdoen? Bezoek de botanische plantentuin in Meise, een tuin die volstaat met 18.000 plantensoorten, waaronder ook mediterrane en subtropische planten.

Foto’s: Middellandse Zeetuin

nog meer: tuinieren