Zonnekruid (Helenium bigelovii)

Het zonnekruid Helenium bigelovii komt uit Noord-Amerika (Californië tot Oregon).

Is Zonnekruid geschikt voor in de border?

Deze plant is een zeer bruikbare borderplant. De Helenium bigelovii is ook erg mooi in combinatie met Artemisia lactiflora. Deze vaste plant wordt slechts 60-75 centimeter hoog met weinig vertakte stengels. De bloemen hebben een donker hartje en diepgele straalbloemen, wat een mooie contrastvolle aanblik oplevert. De bloei van deze soort gaat vooraf aan die van de meeste andere zonnekruidsoorten, namelijk in juni-juli.

Wat voor bloemen krijgt Helenium bigelovii?

Het kenmerkende van zonnekruid is het bolstaande hart waar de bloemblaadjes vanaf staan. Het hartje is meestal geel, de kleur van de bloemblaadjes varieert van geel tot rood, bruin of oranje. De margrietachtige bloemen zijn te bewonderen in juli en augustus, maar zelfs in de herfst kunnen ze nog bloeien. Oorspronkelijk komt het zonnekruid uit Noord- en Midden-Amerika. Hij groeit krachtig en worden in het algemeen hoog, tussen de 60 en 200 centimeter. Met zonnekruid lok je vlinders naar je tuin. Vlinders en bijen zijn gek op de bloemen.

Wat voor standplaats is geschikt voor Helenium bigelovii?

Helenium, ook de naam zonnekruid geeft dat al aan, heeft een grote voorkeur voor een zonnige standplaats. Wanneer de meeste bloemen al op hun retour zijn steekt deze zonaanbidder de kop op. De plant is niet kritisch met betrekking tot de grondsoort, maar deze mag niet al te droog zijn. Het hogere zonnekruid kan wat ondersteuning gebruiken. Het is aan te bevelen de plant regelmatig te scheuren, omdat het de groei en de bloei bevordert. Vanwege de late bloei van de Helenium bigelovii kun je dat misschien het beste in het voorjaar doen, maar na de bloei in de herfst kan het ook.

Neem eens een kijkje bij een andere tuinliefhebber in de tuin door de kijktuinen te bekijken.

smt5v5a8wcit_w2400.jpg

Kenmerken: