Zonnekruid (Moerheim Beauty)

Het zonnekruid Helenium ‘Moerheim Beauty’ is zeer rijk bloeiend met bruinrode bloemen. De planten worden ongeveer een meter hoog.

Wat voor bloemen krijgt Zonnekruid?

Het kenmerkende van zonnekruid is het bolstaande hart waar de bloemblaadjes vanaf staan. Het hartje is meestal geel, de kleur van de bloemblaadjes varieert van geel tot rood, bruin of oranje. De margrietachtige bloemen zijn te bewonderen in juli en augustus, maar zelfs in de herfst kunnen ze nog bloeien.

Is Zonnekruid populair bij vlinders en bijen?

Oorspronkelijk komt het zonnekruid uit Noord- en Midden-Amerika. Hij groeit krachtig en worden in het algemeen hoog, tussen de 60 en 200 centimeter. De bloemen worden druk door vlinders en bijen bezocht. Helenium cultivars zijn kruisingen waarbij Helenium autumnale (oostelijk Noord-Amerika) en Helenium flexuosum (syn. Helenium nudiflorum) uit Noord-Carolina, Kentucky en Missouri waarschijnlijk een belangrijke rol hebben gespeeld.

Wanneer staat de ‘Moerheim Beauty’ in bloei?

Het zijn bijna onmisbare borderplanten. Mooi samen met Artemisia lactiflora, Scabiosa caucasica en Helianthus salicifolius. De meeste cultivars bereiken hoogten tussen 100 en 150 cm. Ze hebben de kenmerkende smalle bladeren die zittend zijn en in de steel doorlopen. De bases van de planten is wat houtachtig. De bloemhoofdjes hebben meestal een bruin hart en gele, koperrode, bruinrode, bronskleurige of geel met rode lintbloempjes. De bloei vindt plaats in de periode juli-augustus.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Helenium ‘Moerheim Beauty’?

Helenium, ook de naam zonnekruid geeft dat al aan, heeft een grote voorkeur voor een zonnige standplaats. Wanneer de meeste bloemen al op hun retour zijn steekt deze zonaanbidder nog de kop op. De plant is niet kritisch met betrekking tot de grondsoort, maar deze mag niet al te droog zijn. Het hogere zonnekruid kan wat ondersteuning gebruiken.

Is het nodig om het Zonnekruid te snoeien?

Het is aan te bevelen de plant regelmatig te scheuren, omdat het de groei en de bloei bevordert. Vanwege de late bloei kun je dat misschien het beste in het voorjaar doen, maar na de bloei in de herfst kan het ook. Knip vlak voordat de Helenium ‘Moerheim Beauty’ begint te bloeien de helft van de bloemstengels weg. De plant blijft op deze manier luchtig en valt minder snel om. De afgeknipte bloemen komen in een vaas gewoon uit en blijven lang mooi. Kijk voor mooie vazen eens in de tuinieren webshop.

eej59ms8wu4p_w2400.jpg

Kenmerken: