Zomereik

Hoe hoog wordt de zomereik?

De zomereik Quercus robur is een bladverliezende, breed uitgroeiende boom die zeer verschillend van vorm kan zijn. Hij kan alleenstaand 25 m hoog en breed worden met enorm zware, bochtige takken en een slechts korte stam. Hij heeft gekruld, gelobd, donkergroen blad. De bast wordt zeer ruw en gegroefd. De eikels en blaadjes zijn duidelijker gesteeld dan bij de wintereik.

Verliest de eik in de winter zijn blad?

Quercus of eik is een geslacht van bladverliezende en ook wel groenblijvende bomen en enkele heesters. Ze worden gekweekt vanwege de imposante groeiwijze, het mooie blad dat vaak prachtige herfstkleuren kan vertonen en in enkele gevallen om de vruchten, de eikels.

Is de zomereik winterhard?

Laat in het voorjaar bloeien ze onopvallend groenig-geel. Daarna worden de eikels gevormd. De bomen komen alleen op het noordelijk halfrond voor en zijn volledig winterhard of goed vorstbestendig. De imposante eiken uit onze bossen hebben altijd grote indruk gemaakt. Heilige bomen in de wouden waren vaak eiken. De Keltische druïden kenden enorme heilzame krachten toe aan maretakken die op eiken groeiden. De eik levert hardhout dat ook onbehandeld heel lang meegaat. De bomen hebben vaak een knoestige grillige groeiwijze en kunnen enorm oud worden.

Zomereik Quercus robur onderhoud

Eiken groeien graag in zon of halfschaduw en hebben diepe, goed doorlatende grond nodig. Zwaardere grond wordt moeilijk verdragen. Daarop ontwikkelen ze zich minder goed.

Hoe kan ik de zomereik snoeien?

Snoei is nauwelijks nodig en is vakwerk. Het moet met kennis van zaken gebeuren om de karakteristieke vormen vast te houden. Als de boom eenmaal goed groeit, heeft hij verder weinig zorg nodig.

wrw5gwr8r5qs_w2400.jpg

Kenmerken: