Zoete kers (Varikse Zwarte)

De kers Prunus avium ‘Varikse Zwarte’ heeft absoluut een andere bestuiver nodig. De bloei valt in mei, de oogst is middelvroeg (4-6e week gerekend vanaf begin juli). Redelijke opbrengst.

Waar komt de Zoete kers vandaan?

Prunus avium is de zoete kers en heeft lekkere zoete kersen. Er is ook een zure kers of kriek waarvan de wetenschappelijk naam Prunus cerasus luidt. De zoete kers stamt zeer waarschijnlijk uit de gebieden rond de Zwarte en de Kaspische Zee, waar hij duizenden jaren geleden al werden geteeld. Maar dat gebeurde ook in China al heel vroeg.

Wat voor bloemen krijgt de prunus avium ‘Varikse Zwarte’?

Zoete kersen, zoals de kers prunus avium ‘Varikse Zwarte’, hebben witte, maar ook wel roze of zelfs rode bloemen. Groene blaadjes aan de voet van de bloemtros ontbreken. Bij zoete kersen is kruisbestuiving noodzakelijk voor een goede vruchtzetting. Problemen met de vruchtopbrengst zijn meestal te wijten aan een slechte kruisbestuiver of een te vorstgevoelige standplaats. Het worden over het algemeen grote bomen of flinke struiken, afhankelijk van de onderstam waarop ze zijn geënt. Daarom zijn ze niet geschikt voor een kleine tuin. De keuze van onderstam hangt ook van de groeiplek/grondsoort af.

Welke vruchten vallen onder de Prunus?

Het geslacht Prunus is enorm groot. De kers hoort erbij, maar ook de sierkers en de pruim, de sleedoorn, de wintergroene laurierkers, de bospest of vogelkers, abrikoos en perzik. Wat ze gemeen hebben is de steenvrucht, de vrucht met meestal één harde kern. Veel soorten zijn hier wel winterhard, maar kunnen te lijden hebben van late vorst in het voorjaar, wat de vaak schitterende bloei kan ruïneren. De hangende takken en de prachtige bloemen in de lente zorgen voor een idyllische aanblik. sterke lokale rassen heeft opgeleverd. Gezamenlijk kenmerk is: forse bomen, gezond, met zeer donker gekleurde vruchten met rood sap. Over het algemeen zeer sappig, maar toch stevig. Daardoor ook behoorlijk weerbestand.

b545fv88hekd_w2400.jpg

Kenmerken: