Zoete kers (Early Rivers)

De zoete kers Prunus avium ‘Early Rivers’ heeft kersen van zeer hoge kwaliteit en wordt ook veel in de winkel aangeboden. Het zijn tamelijk grote rozerode kersen. De smaak is zoetfris. De boom bloeit vroeg en daarom kan al halverwege juni worden geplukt.

Wat groeit er aan de Prunus avium ‘Early Rivers’?

Prunus avium is de zoete kers en heeft lekkere zoete kersen. Er is ook een zure kers of kriek waarvan de wetenschappelijk naam Prunus cerasus luidt. De zoete kers stamt zeer waarschijnlijk uit de gebieden rond de Zwarte en de Kaspische Zee, waar hij duizenden jaren geleden al werden geteeld. Maar dat gebeurde ook in China al heel vroeg. Zoete kersen hebben witte, maar ook wel roze of zelfs rode bloemen. Groene blaadjes aan de voet van de bloemtros ontbreken.

Is de Zoete kers geschikt voor een kleine tuin?

Bij zoete kersen is kruisbestuiving noodzakelijk voor een goede vruchtzetting. Problemen met de vruchtopbrengst zijn meestal te wijten aan een slechte kruisbestuiver of een te vorstgevoelige standplaats. Het worden over het algemeen grote bomen of flinke struiken, afhankelijk van de onderstam waarop ze zijn geënt. Daarom zijn ze niet geschikt voor een kleine tuin. De keuze van onderstam hangt ook van de groeiplek/grondsoort af.

Wat valt er onder het geslacht Prunus?

Het geslacht Prunus is enorm groot. De kers hoort erbij, maar ook de sierkers en de pruim, de sleedoorn, de wintergroene laurierkers, de bospest of vogelkers, abrikozen en perziken. Wat ze gemeen hebben is de steenvrucht, de vrucht met meestal één harde kern. Veel soorten zijn hier wel winterhard, maar kunnen te lijden hebben van late vorst in het voorjaar, wat de vaak schitterende bloei kan ruïneren. De hangende takken en de prachtige bloemen in de lente zorgen voor een idyllische aanblik.

9j95gyg89y7m_w2400.jpg

Kenmerken: