Winterzoet

Winterzoet Chimonanthus praecox komt tot leven in hartje winter. Daarom heeft hij de koosnaam ‘winter sweet’ gekregen. Het is een mooie naar citroen ruikende struik, die al in het vroege voorjaar kleur geeft aan uw tuin.

Wat voor bloemen krijgt de Winterzoet?

Chimonanthus behoort tot de specerijstruikachtigen. Ondanks de heerlijke geur en mooie bloemen, moet je wel geduld hebben. Pas na vijf tot zes jaar na aanplanten komen de eerste bescheiden bloemen eraan. Een langzaam groeiende struik dus. Na een koele zomer bloeit de struik minder dan na een warme zomer. Door ons klimaat met onregelmatige zomertemperaturen gedraagt Chimonathus zich daarnaar: wisselvalligheid in bloeiomvang. De donkergroene bladeren veranderen in de herfst. Ze worden dan felgeel. Chimonanthus praecox is een prachtige naaktbloeier met mooie gele bloemen met een paarskleurig hart. Als de lente komt, vervangen frisse groene blaadjes de uitgebloeide bloemen. Bloemen van winterzoet kunnen goed tegen de vorst maar het bloeihout moet in de zomer goed kunnen afrijpen. Het is daarom raadzaam deze plant op een zonnige, warme plaats te zetten. Een zuidmuur is dan ook de beste plaats.

Is de Winterzoet geurend?

De geur van winterzoet is uitzonderlijk. Het lijkt op de geur van viooltjes en citroenen. Enkele afgesneden bloeistengels kunnen algauw een hele kamer vullen met een heerlijk aroma. De geur kan wel tot op 40 meter afstand geroken worden.

Is het nodig om de Chimonanthus praecox te snoeien?

Snoeien is niet nodig. Het is zelfs nadelig voor de bloei. Mocht je dit toch willen doen, doe het dan na de bloei.

Meer artikelen lezen? Blijf op de hoogte van het laatste tuinnieuws.

40u51j28i4ua_w2400.jpg

Kenmerken: