Wilde wingerd (Veitchii)

Het blad van de Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’

De bladeren van de wilde wingerd Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’ maken deze wilde wingerd zo bijzonder. Ze verkleuren namelijk van groen naar rood. Een feest om naar te kijken in het najaar.

Hoe hoog kan de wilde wingerd worden?

Een mooiere herfstkleur dan die van de wilde wingerd bestaat niet. Deze klimplant kan wel twintig meter lang worden en is in staat hele muren of schuttingen te bedekken. In de zomer isoleert het groene blad tegen de warmte. Daarna verschijnen de herfstkleuren die variëren van oranje tot vuurrood. Vooral prachtig als de zon erop schijnt. Deze klimplant doet het goed tegen elke muur. Verhaaltjes als zouden deze plant en bijvoorbeeld klimop de muur aantasten, zijn onzin, zolang er goed gevoegd is en het niet oude kalkrijke voegen zijn. Wat wel waar is, is dat op hout en glas de hechtwortels bijna niet te verwijderen zijn. Deze plant bloeit aan het einde van het voorjaar maar de groengele bloemen vallen nauwelijks op.

Welke soorten zijn er?

Er zijn twee soorten die in ons land veel worden toegepast. Dat is deze soort Parthenocissus tricuspidata (driepuntig) en Parthenocissus quinquefolia (vijftallig blad). Het verschil zit in het blad (vijf losse bladeren versus blad met drie punten) en de hechting. Hoewel het blad van de Parthenocissus quinquefolia vaak wat mooier wordt gevonden is de hechting van Parthenocissus tricuspidata superieur.

Hoe onderhoud ik de Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’?

De wilde wingerd stelt weinig eisen voor een standplaats. Alleen niet tegen een muur op het noorden. Verder is het voor aanplant bij muren van belang om de grond te verbeteren omdat deze meestal droog is en vaak puin bevat.

Moet ik de wilde wingerd snoeien?

Snoei is niet nodig, maar kan het gehele jaar worden uitgevoerd als de wilde wingerd dreigt glas of hout te overwoekeren. Aarzel dan niet om de snoeischaar in de hand te nemen. De wingerd kan het hebben. Geef elk voorjaar wat organische mest.

Meer weten over planten die je tegen de muur aan kan planten? Neem dan een kijkje bij het artikel verticaal tuinieren.

sef5krs8lppb_w2400.jpg

Kenmerken: