Wilde wingerd (Veitch Boskoop)

De wilde wingerd Parthenocissus tricuspidata ‘Veitch Boskoop’ is een snelle groeier die zichzelf op elke ondergrondkan hechten. Het glimmend groene blad kleurt prachtig felrood in de herfst om daarna af te vallen. Jonge scheutjes en bladeren zijn bronskleurig.

Is de Wilde wingerd een klimplant?

Deze klimplant kan wel twintig meter lang worden en is in staat hele muren of schuttingen te bedekken. In de zomer isoleert het groene blad tegen de warmte. Daarna verschijnen de herfstkleuren die variëren van oranje tot vuurrood. Vooral prachtig als de zon erop schijnt. Deze klimplant doet het goed tegen elke muur. Verhaaltjes als zouden deze plant en bijvoorbeeld klimop de muur aantasten, zijn onzin, zolang er goed gevoegd is en het niet oude kalkrijke voegen zijn. Wat wel waar is, is dat op hout en glas de hechtwortels bijna niet te verwijderen zijn. Deze plant bloeit aan het einde van het voorjaar, maar de groengele bloemen vallen nauwelijks op.

Welke soorten Wilde wingerd zijn er in ons land?

Er zijn twee soorten die in ons land veel worden toegepast. Dat is deze soort Parthenocissus tricuspidata (driepuntig) en Parthenocissus quinquefolia (vijftallig blad). Het verschil zit in het blad (vijf losse bladeren versus blad met drie punten) en de hechting. Hoewel het blad van de Parthenocissus quinquefolia vaak wat mooier wordt gevonden, is de hechting van uw Parthenocissus tricuspidata superieur.

Wat voor standplaats is geschikt voor Parthenocissus tricuspidata ‘Veitch Boskoop’?

De wilde wingerd stelt weinig eisen aan een standplaats. Alleen niet tegen een muur op het noorden. Verder is het voor een plant bij muren van belang om de grond te verbeteren omdat deze meestal droog is en vaak puin bevat.

Is het nodig om de Wilde wingerd te snoeien?

Snoei is niet nodig, maar kan het gehele jaar worden uitgevoerd als de wilde wingerd dreigt glas of hout te overwoekeren. Aarzel dan niet om de snoeischaar in de hand te nemen. De wingerd kan het hebben. Geef elk voorjaar wat organische mest.

45a5oqt8gvu5_w2400.jpg

Kenmerken: