Wilde wingerd (Parthenocissus quinquefolia)

De wilde wingerd Parthenocissus quinquefolia is een klimplant die wel twintig meter lang kan worden en in staat is hele muren of schuttingen te bedekken. In de zomer isoleert het groene blad tegen de warmte. Daarna verschijnen de herfstkleuren die variëren van oranje tot vuurrood. Vooral prachtig als de zon erop schijnt. 

Is de Wilde wingerd een klimplant?

Deze klimplant doet het goed tegen elke muur. Verhaaltjes als zouden deze plant en bijvoorbeeld klimop de muur aantasten, zijn onzin, zolang er goed gevoegd is en het niet oude kalkrijke voegen zijn. Wat wel waar is, is dat op hout en glas de hechtwortels bijna niet te verwijderen zijn. Deze plant bloeit aan het einde van het voorjaar, maar de groengele bloemen vallen nauwelijks op. De wilde wingerd is een makkelijke klimmer die weinig eisen stelt. Het mooist komt ze tot haar recht als er één enkel exemplaar tegen een muur wordt geplant. Binnen een paar jaar kan de wingerd een hele muur als een waaier bedekken. De plant kan tegen alle muren geplant worden, behalve tegen een muur op het noorden. Hoewel de plant in de winter al haar blad verliest, staat daar tegenover dat het blad in de andere jaargetijden telkens een andere sierwaarde heeft. In de lente verschijnen de groene bladeren, die in de loop van de zomer steeds bonter zullen verkleuren, tot in het najaar een waar kleurenspektakel te zien is.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Parthenocissus quinquefolia?

De Parthenocissus quinquefolia stelt weinig eisen voor een standplaats. Alleen niet tegen een muur op het noorden. Verder is het voor aanplant bij muren van belang om de grond te verbeteren omdat deze meestal droog is en vaak puin bevat.

Kan ik de Wilde wingerd snoeien?

Snoei is niet nodig, maar kan het gehele jaar worden uitgevoerd als de wilde wingerd dreigt glas of hout te overwoekeren. Aarzel dan niet om de snoeischaar in de hand te nemen. De wingerd kan het hebben. Geef elk voorjaar wat organische mest.

Geïnteresseerd in planten die je tegen de muur of schuur kan laten groeien? Neem dan eens een kijkje bij het artikel verticaal tuinieren voor meer voorbeelden.

esx5v268hkxj_w2400.jpg

Kenmerken: