Watermunt

Waar groeit watermunt?

Watermunt Mentha aquatica is een vaste plant en groeit vooral langs en in het water en in natte weilanden en bloeit van juni tot eind oktober. De roodachtig lila bloemen worden door insecten zoals bijen en hommels bestoven. De kelkbuis is 4 tot 5 mm lang en heeft lancetvormige tanden. De bolvormige bloeiwijze bestaat uit 1 tot 2 schijnkransen. De stengels zijn 30 tot 90 cm lang en hebben gesteelde, eivormige tot langwerpige, gezaagde tot gekartlde bladeren. De bladeren van de watermunt ruiken sterk naar pepermunt. De plant heeft zowel bovengrondse als ondergrondse uitlopers.

Welke soorten munt zijn er?

Mentha is een geslacht met 25 soorten en een groot aantal natuurlijke hybriden van winterharde en niet-winterharde, overblijvende planten met geurende bladeren. Het is voornamelijk bekend als keukenkruid. Binnen dit geslacht zijn er dan ook grote verschillen. De bloemen zijn klein, gedeeltelijk omvat door een kelk die klok- of buisvormig is, en komen in grote getale voor. Veel soorten zijn woekerende planten. Doorgaans houden alle soorten van volle zon. Sommige soorten houden van erg vochtige grond, andere prefereren lieven een drogere standplaats.

Waar kan ik watermunt het beste planten?

Wanneer je watermunt aan het water plant, dan bloeien ze het beste. Zo staan ze altijd met hun wortels in het water. Het zijn dus echte planten voor de natte oever. Ze groeien goed in tot 15 cm diep water. Woekeren doen ze niet.

Hoe verzorg ik watermunt?

Veel onderhoud vragen ze niet. Knip alleen in het late najaar (of het voorjaar) de afgestorven stengel- en bladermassa weg. Extra voeding is niet nodig. De planten zijn uitstekend winterhard.

Meer zelf kruiden kweken? Wellicht is het artikel soorten kruiden dan interessant.

59p58nr8qzdt_w2400.jpg

Kenmerken: