Waterlelie (Madame Wilfron Gonnère)

De roze waterlelie Nymphaea ‘Madame Wilfron Gonnère’ is een prachtige kleine, helderroze bloeiende waterlelie, geschikt voor 30-80 cm diep water. Het blad van deze roze waterlelie is donker bruingroen. De roze waterlelie bloemen zijn opvallend komvormig en liggen als kleine juwelen op, het water. Een sterke, geliefde plant.

Wat had Claude Monet met de Waterlelie?

‘Ik heb de witte waterlelie lief,
daar die zo blank is en zo stil haar kroon
uitplooit in ’t licht.
Rijzend uit donkerkoele vijvergrond,
heeft zij het licht gevonden en ontsloot
toe blij het gouden hart.
Nu rust zij peinzend op het watervlak
en wenst niet meer…’

Aldus de schrijver Frederik van Eeden. Hij gebruikte de roze waterlelie als inspiratiebron. Net als een aantal andere kunstenaars, waarvan de schilder Claude Monet de beroemdste is. Nadat Monet waterlelies had geplant, heeft hij de schoonheid van zijn vijver en de bloemen ontdekt. Vanaf dat moment tot aan zijn dood is dit zijn favoriete schilderobject geweest. Zijn schilderijen van waterlelies en zijn huis met vijvers in Giverny zijn wereldberoemd geworden.

Wanneer staat de Waterlelie in bloei?

De roze waterlelie is de koningin onder de waterplanten omdat zij de mooiste bloemen draagt. Van oorsprong komt de witte waterlelie in de natuur in Nederland en België voor. Door ze te kruisen met Noord-Amerikaanse soorten zijn talloze kleuren van geel naar rozerood ontstaan. De wortels van deze planten dienen altijd vorstvrij te staan in de vijverbodem, wat in ondiepere vijvers soms een probleem is. Waterlelies bloeien pas als het water aan het begin van de zomer door de zon is opgewarmd, maar kunnen bij goed weer een aantal maanden bloeien.

Waar kan ik de Roze waterlelie planten?

In natuurlijke vijvers kunnen roze waterlelies in de bodem worden geplant. In kunststof vijvers worden speciale mandjes of netten met vijveraarde gebruikt. De grootte van het mandje is belangrijk. Een te kleine mand zorgt voor te weinig voedsel en daarmee voor een beperkte groei en bloei. Een te grote mand kan er toe leiden dat de waterlelie na verloop van tijd het hele wateroppervlak heeft bedekt. Stem dit af met een hovenier of tuincentrum. Lees meer bij waterplanten planten.

Is het nodig om de Waterlelie te snoeien?

Als de bladeren van de roze waterlelie een te groot deel van de vijver afdekken, komt er geen licht in de vijver. Daardoor ontstaat een gebrek aan zuurstof in de vijver. De bladeren vormen een ‘berg’ en de planten bloeien minder goed. Om dit te vermijden, kun je in de zomer de oudste bladeren wegsnijden. In het voorjaar uit het water halen, de oudste wortelstokdelen wegsnijden en de jonge opnieuw inplanten helpt het best en moet om de 4 à 5 jaar gebeuren. Lees ook het artikel over vijver helder maken voor meer tips.

Als waterlelies last hebben van insecten zoals luizen, kun je die het beste er gewoon van afspoelen. Het vormt een ideale voedselbron voor de vissen in de vijver.

bq35viv8tvdv_w2400.jpg

Kenmerken: