Waterdrieblad

Is het waterdrieblad beschermd?

Het waterdrieblad Menyanthes is een bij ons inheemse oeverplant die wel zo zeldzaam is dat hij op de lijst beschermde planten staat. Het is een geslacht waarin enige tijd geleden wat veranderingen hebben plaats gevonden (enkele soorten zijn naar een ander geslacht verhuisd) waardoor voor de vijver nog maar één soort is overgebleven: Menyanthes trifoliata.

Waar groeit waterdrieblad?

Het is een soort die overal op het noordelijk halfrond voorkomt tot zelfs in de arctische gebieden toe. De plant heeft dan ook in vrijwel iedere op het noordelijk halfrond gesproken taal zijn eigen naam. Onze oosterburen noemen hem Bitterklee of Fieberklee.

Wanneer bloeit het waterdrieblad?

De plant zou koorts onderdrukkende eigenschappen hebben. De Nederlandse naam waterdrieblad geeft hetzelfde aan als het Duitse ‘Klee’: het blad van Menyanthes trifoliata heeft wel iets van groot klaverblad. Het wordt aan stijve stengels boven water uitgestoken, net als de witte trossen trechterbloemen die merkwaardige, dikke, witte haren dragen. Wie de plant eenmaal heeft gezien, kent hem voor altijd. Hij wordt 20-30 cm hoog en bloeit in mei-juni. Lees bij waterplanten planten hoe je hem in je vijver zet.

Hoe kan ik waterdrieblad onderhouden?

Planten die altijd met hun wortels in water staan, bloeien het beste. Het zijn dus echte planten voor de natte oever. Ze groeien goed in tot 15 cm diep water. Woekeren doen ze niet. Veel onderhoud vragen ze niet. Knip alleen in het late najaar (of het voorjaar) de afgestorven stengel- en bladermassa weg. Extra voeding is niet nodig. De planten zijn uitstekend winterhard. Waterdrieblad staat graag zonnig en kan lang in dezelfde bak blijven staan.

j6j54x08ykar_w2400.jpg

Kenmerken: