Venijnboom (Hicksii)

Taxus media ‘Hicksii’ heeft een brede zuilvorm en wordt veel toegepast in hagen. Hij is mooi donkergroen van kleur.

Is de Venijnboom winterhard?

De Taxus media is een kruising tussen de Taxus baccata (venijnboom) en de Taxus cuspidata (Japanse taxus). Hij groeit wat minder hard en is winterharder dan de veelvoorkomende Taxus baccata. De taxus komt al eeuwen voor in ons land en heeft een belangrijke rol gespeeld in diverse religies.  De combinatie van dood en eeuwig leven is hiervan de oorzaak. De dood voor mens en dier is het gevolg van de giftige naalden, takken en het zaad dat zich in de rode bessen van de taxus bevindt. Het enige niet giftige deel van de taxus is het rode omhulsel van het zaad. Het eeuwige leven slaat op de levensduur van een taxus van honderden tot wellicht meer dan duizend jaar.

Is de Taxus media ‘Hicksii’ wintergroen?

Daarnaast blijft de taxus altijd groen. Naast een religieuze rol had de taxus ook een militaire rol. Het hout van de taxus is uitermate taai en daardoor geschikt voor handbogen. Deze maakte men al in de oudheid, maar ook Robin Hood schijnt er een gehad te hebben. De pijlpunten werden vaak gedoopt in het dodelijke gif van de taxus. De sierwaarde van de Taxus media ‘Hicksii’ is hoog. Hij is een van de meest donkergroen gekleurde bomen. Elke taxus is of vrouwelijk of mannelijk. Alleen de vrouwelijke variant vormt de rode bessen uit groene vrijwel onzichtbare bloemen.

Hoe kan ik de Taxus media ‘Hicksii’ snoeien?

De Taxus media ‘Hicksii’  komt vaak in een haag voor. In een haag kan de taxus het beste twee keer paar jaar worden gesnoeid. Eerst een keer in juni na de eerste groei en voor de tweede keer in september om de haag er netjes uit te laten zien. Ook als een bepaalde andere vorm gewenst is, kan de Taxus media ‘Hicksii’  het best twee keer worden gesnoeid. Snoei niet bij te zonnig weer, want dan kunnen de naaldjes verbranden. De taxus weerstaat een ingrijpende snoeibeurt goed. Je kunt de toppen en zijtakken van oude of lelijke exemplaren in maart terugknippen tot dicht op de hoofdstam.

Met wat voor ziektes kan de Venijnboom te maken krijgen?

Zowel dopluis als taxuskever zijn potentiële bedreigingen van de taxus. De dopluis is moeilijker te bestrijden dan de gewone bladluis door het schild dat hij draagt. Een middel gebaseerd op paraffineolie (milieuvriendelijk) of imidacloprid (synthetisch) helpt. De taxuskever en hun larven eten van de taxus. Bij ernstige aantasting sterft de struik. De bestrijding kan het best gebeuren door een middel op basis van deltamethrin te spuiten op de kevers.

Wilt u zelf een taxushaag planten? Kijk dan eens op de site, hier vindt u een stappenplan voor het planten van een taxushaag.

45e5yj88jzkp_w2400.jpg

Kenmerken: