Salie (Albiflora)

Hoe bloeit Salie?

De salie Salvia officinalis ‘Albiflora’ bloeit wit. Salvia officinalis komt uit Noord- en Midden-Spanje, Zuid-Frankrijk, West-Balkan. Onmisbaar in de kruidentuin. Zelf kan je ook een kruidentuin met de Salvia officinalis aanleggen. Ook aardig in de border en zelfs in potten. Het is een halfheester die in de winterperiode zijn opvallende grijsviltige bladeren niet verliest. Die bladeren 3 à 7 cm lang, zijn ovaal tot lancetvormig en aan de voet iets geoord. De 1 à 2 cm lange, violetlila bloemen bevinden zich in schijnaren (juni-juli-augustus). De planten worden 50 à 75 cm hoog. Salvia officinalis zijn vaak nogal opvallend.  Er zijn honderden soorten met allemaal sterke eigenschappen. Zij zijn mooi, bijna altijd sterk en ze stellen weinig eisen. In de plantenindex is informatie te vinden over de verschillende soorten.

Wat is de sierwaarde van Salvia officinalis ‘Albiflora’?

Het mooie zit hem in de bloemen die bloeien in lente of zomer. Na de bloei blijven de vaak paarse schutbladeren aan de plant tot de herfst. Daardoor is de sierwaarde extra groot. Ook het blad is mooi, meestal met een grijze beharing. Ook dit blijft lang aan de plant, in zachte winters tot bijna in het voorjaar. De sterkte houdt in dat deze planten stevig staan en niet windgevoelig zijn. Sommige soorten zijn niet helemaal winterhard. Geef ze altijd een plaats in de zon. Voor de rest groeit deze plant overal. Alle Salvia’s hebben een bijzonderheid. Als een van de weinige planten hebben ze vierkante stengels. Een vorm die niet veel voorkomt in de natuur.

Wat voor bodem is geschikt voor Salvia officinalis ‘Albiflora’?

Salvia officinalis doet het overal zolang de grond maar niet te nat is. Op kalkhoudende grond staan ze het best. Strooi daarom elk voorjaar wat kalk bij deze soorten. Zo zonnig mogelijk en in grond die goed ontwatert. Geef de planten vanwege de betrekkelijk geringe winterhardheid een beschutte plaats. ’s Winters beschermen, in het voorjaar terugsnoeien.

wsi50ls8cv82_w2400.jpg

Kenmerken: